Priča o otocima

Senko Karuza predstavio zbirku 'Prsa u prsa'

01.06.2017 u 22:44

Bionic
Reading

Viški književnik Senko Karuza boravio je u četvrtak u Rijeci, gdje je kao gost 10. riječkog festivala autora i sajma knjiga vRIsak predstavio svoju zbirku priča 'Prsa u prsa', najavljenu kao angažirani prosvjed u obranu otočkih, ljudskih vrijednosti koji istodobno funkcionira kao literarni dnevnik nestajanja jednog svijeta

Knjiga je najavljena kao zbirka poetsko-deskriptivnih priča o otoku koje čine kaleidoskop osebujnog otočkog života u kojemu se autorovo kolektivno 'mi' sudara s Drugima, odnosno, ne-otočanima.

Prema riječima autora, knjiga je zapravo nastavak na njegovu prethodnu zbirku 'Kamara obscura', s tom razlikom da je ona bila vodič po nekim neodređenim otocima, dok je 'Prsa u prsa' sastavljena od 100 priča o konkretnim otocima.

Urednik Miroslav Mićanović istaknuo je kako je riječ o autoru čije se pripovjedačko 'ja' na neki način uvijek odupire onome što očekujemo od mediteranske književnosti, 'ali se jednako tako odupire i onome što očekujemo od književnosti koja bi morala biti, i koja jest ratoborna u osvitu robovlasničkog turizma'.

Senko Karuza do sad je objavio knjige priča 'Busbuskalai' (1997.), 'Ima li života prije smrti' (2005.), 'Tri krokodila' (s Brankom Čegecom i Miroslavom Mićanovićem, 2005.), 'Vodič po otoku' (2005.), knjigu sabranih proza 'Teško mi je reći' (2007.) i 'Kamara obscura' (2010.).

Njegove priče uvrštene su u razne antologije, preglede i izbore te prevedene na desetak jezika. Osnivač je Multimedijalnog mobilnog centra za istraživanje alternativnih načina preživljavanja na malim i pučinskim otocima, te direktor Književnog festivala Mare, Mare. Objavljivao je u mnogim novinama i časopisima, a njegova knjiga 'Prsa u prsa' zbirka je od stotinjak kolumni koje je objavio u časopisu Mare.

Karuza je jedan od stotinjak autora, umjetnika i kritičara koji sudjeluju u 50-ak događanja jubilarnog 10. vRIska, koji se ove godine održava od 31. svibnja do 10. lipnja s fokusom na temu 'Književnost između egzila i azila'.