Sajam knjiga

Najavljen 10. festival Vrisak u Rijeci

24.05.2017 u 22:49

Bionic
Reading

Na 10. festivalu autora i sajmu knjige Vrisak, koji će se od 31. svibnja do 10. lipnja održati u Rijeci, bit će gotovo 50 događaja, a glavna tema je 'Književnost između egzila i azila', najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare

Kako je rekao umjetnički direktor tog festivala i glavni urednik u izdavačkoj kući VBZ-u Drago Glamuzina, to je svojevrsni hommage književniku Predragu Matvejeviću, kojem je upravo to bila jedna od ključnih tema. 'Poticao nas je da ustrajemo s ovim festivalom i u vremenima koja mu nisu bila sklona i kad smo razmišljali o prestanku djelovanja', istaknuo je Glamuzina.

S druge strane, rekao je, to nije samo hommage, nego i vrlo aktualna tema današnjeg svijeta. 'O novim migracijskim valovima i učincima na ljude na festivalu će govoriti pisci koji su i sami prošli takva iskustva, poput Claudija Magrisa, Aleksandra Hemona, Slavenke Drakulić ili Bekima Sejranovića', dodao je Glamuzina.

U sklopu programa 'Europom u 30 knjiga', u kojem VBZ objavljuje 30 knjiga suvremenih pisaca iz 30 europskih zemalja u tri godine, ove će se godine u Rijeci predstaviti Clare Azzopardi, Janis Jonevs, Lidija Dimkovska, Srđan Valjarević i Beqë Cufaj, čije se knjige objavljuju ove godine. 

Predstavit će se novija izdanja domaćih autora koji su ove godine dobili veliku pozornost kritike i čitatelja, poput Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Senka Karuze, Miroslava Mićanovića i Rade Jarka, te novi, još neobjavljeni roman Ivice Prtenjače. U programu 'Vriska' ove je godine i dio Festivala europske kratke priče pod nazivom 'Luka Europe'.

Festival za Rijeku, koja je prozvana gradom kulture, znači mnogo te raste iz godine u godinu. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ustvrdio je da se program Festivala europske kratke priče s motom 'Luka Europe' izvrsno slaže s glavnim motom projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci 2020. godine, a to je 'Luka različitosti'. Glavna tema 'Vriska' su migracije, a to je ujedno jedna od glavnih tema EPK 2020., rekao je Obersnel.

Sajamski dio festivala počeo je 22. svibnja predstavljanjem izdanja u knjižari VBZ-a te u dvjema montažnim kupolama na riječkom Korzu s popustima od 20 posto za nove naslove do čak 80 posto za starija izdanja. 

Nakon konferencije za novinare predstavljen je novi roman bosansko-američkog pisca Aleksandra Hemona 'Kako su nastali ratovi zombija', u kojem se govori o odnosima između imigranata u SAD-u i domaćeg stanovništva.