DAVOR BERNARDIĆ

SDP je za samostalni gradski ured za kulturu, ali...

09.03.2015 u 19:21

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuo je u ponedjeljak da je SDP za samostalni gradski ured za kulturu, ali uz plan poboljšanja statusa djelatnika u kulturi i kulturnih institucija te uz plan racionalizacije i novih ulaganja u kulturu.

"S naglaskom da kultura u gradu Zagrebu mora biti lišena bilo kakvog političkog odlučivanja, jer samo slobodna može stvarati, samo slobodna može biti kreativna i samo slobodna kultura može biti ono što je potrebno gradu Zagrebu da bude brand i da doda vrijednost", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u zagrebačkom SDP-u o najavi izdvajanja gradskog ureda za kulturu. Istaknuo je da se zato "Grad ne smije prema kulturi ponašati niti maćehinski, niti politički".

Na pitanje novinara hoće li izdvajanje gradskog ureda za kulturu iz sadašnjeg Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport koje je predložio predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) biti na dnevnom redu predstojeće sjednice Gradske skupštine, Bernardić je odgovorio da zasad još ne zna je li ta točka na dnevnom redu sjednice te hoće li ikada doći.

Dodao je da o tom prijedlogu sluša već šest mjeseci, te da ga u SDP-u podržavaju i misle da to treba napraviti, ali pod jasnim uvjetima, a ne samo tek tako da se nešto predloži, jer to nije dobar pristup. Izdvajanje gradskog ureda za kulturu podražavaju, ali tako da se poboljša status djelatnika u kulturi, rekao je. "Jer bez sretnih djelatnika u kulturi nikad nećemo imati dobru kulturu u gradu Zagrebu. Djelatnici u kulturi nose razvoj kulture grada Zagreba i to je važno", istaknuo je Bernardić.

Predsjednica Savjeta za kulturu zagrebačkog SDP-a Saša Broz rekla je kako grad Zagreb na žalost nema kulturnu strategiju, jer još nije donijeta. "Postoji tek nacrt koji je pisan vrlo nemotivacijski, vrlo površno i njegov jedini razlog je bila činjenica da se grad Zagreb želi kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture, a još uvijek ne postoji kulturna strategija", rekla je Broz.

Dodala je da u SDP-u svakako daju primat donošenju strategije za kulturu, ali uz jasniji konsenzus. Broz smatra da se nacrt strategije svodi na površno bacanje raznih fraza te da u njemu nema jasne vizije, ni programske ni kadrovske.

Broz kaže da postoji puno više ozbiljnijih problema koji zahtjevaju drukčiji pristup rješavanja od kozmetičkog zahvata zvanog izdvajanje gradskog ureda za kulturu. Napomenula je da je kulturnim radnicima nedavno istekao kolektivni ugovor te da su izloženi velikom pritisku za potpisivanje novog koji će ih staviti u još goru poziciju u odnosu na djelatnike u Gradskoj upravi. Rekla je da djelatnik u kulturi s istom stručnom spremom ima 3.000 kuna manju plaću od djelatnika u Upravi, te je stoga apelirala da im se poveća plaća kako bi bili u jednakoj poziciji. Rekla je da u mnogim upravnim vijećima - kazališnim, umjetničkim - sjede ljudi koji nisu dovoljno stručni te da to ne može biti preduvjet za jasno i transparentno financiranje.


Upozorila je i na zabrinjavajuće stanje u kazalištima i dodala da njezini kolege dolaze na dužnost i preuzimaju ogromne gubitke i obveze, a ravnatelji u odlasku ne odgovaraju za te obveze kao ni osnivač Grad Zagreb koji nema ni plan saniranja tih obveza.

"Već godinama se upozorava kako Drama HNK-a treba svoju drugu scenu, a isto tako znamo da već pet, šest, ako ne i više godina takozvano montažno kazalište 'Limenko' skuplja prašinu u nekom skladištu, a mi govorimo o novom opterećenju naših poreznih obveznika i proračuna s nečim što nije toliko hitno", rekla je Broz. Dodala je kako ne postoji ni jasan kriterij izbora ravnatelja, te se stoga svaki put iznova susrećemo sa situacijom politizacije i pogodovanja uvjeta kako bi određena osoba bliska vlasti koja je trenutno u gradu Zagrebu došla na određenu poziciju.

Smatra da je u lošoj poziciji i glazbena djelatnost te dodaje da se zbog manjkavog financiranja Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog već bori sa svojim umjetničkim profilom, a postavlja se i pitanje zašto se Koncertna direkcija ne privatizira kako bi se izvukla iz gliba u kojem je već dugo.

Veliki problem je i manjak dijaloga između Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, pa su zbog toga mnogi projekti opstruirani, rekla je Saša Broz.