FUTURE LIBRARY

Saznajte zašto će nova knjiga Davida Mitchella biti dostupna tek 2114. godine

31.05.2016 u 14:38

Bionic
Reading

Britanski pisac David Mitchell, više puta nominiran za Bookera i autor hvaljenog ‘Atlasa oblaka’, napisao je novi djelo koji će čitatelji moći pročitati tek 2114. godine. Mitchell se tako priključio umjetničkom projektu Future Library, u kojemu poznati pisci predaju na čuvanje svoja neobjavljena djela u šumi kod Osla

Škotska umjetnica Katie Paterson osmislila je projekt Future Library prije dvije godine, za koji je onda i posađeno tisuću stabala u šumi Nordmarka u blizini norveškog glavnog grada Osla. Ideja Future Library je da će sljedećih sto godina, dakle do 2114. godine, jedan književni autor svake godine napisati originalno literarno djelo. Kada 2114. godine sva ta književna djela postanu dostupna javnosti, posjeći će se i posađeno drveće, kako bi se od njih napravio papir na kojem će sve te knjige biti tiskane.

Prošle je godine kanadska književnica Margaret Atwood predala prvi rukopis, naslovljen ‘Scribbler Moon’, a rukopis Davida Mitchella zove se ‘From Me Flows What You Call Time’. Britanac je objasnio da je naslov preuzeo od skladbe japanskog glazbenika Torua Takemitsua, no detalje o svojem novom književnom djelu, po pravilima projekta Future Library, ne smije otkrivati.

Pisci koji su pristali sudjelovati u Future Library mogu se izraziti u svakoj književnoj formi, a tematski se trebaju baviti ‘maštom i vremenom’, što nudi prilično širok prostor za pisanje.

Rukopisi se pak čuvaju u sobi obloženoj drvetom u zgradi gradske knjižnice u Oslu te im do 2114. neće pristup imati ni njihovi autori nego tek skupina stručnjaka koja je zadužena za provedbu projekta Future Library, piše Guardian.