ZA ONLINE PUBLIKU

Sarajevo Film Festival: Besplatni filmovi programa 'Suočavanje s prošlošću'

20.04.2021 u 12:02

Bionic
Reading

Sarajevo Film Festival će od 24. do 30. travnja u okviru programa 'Suočavanje s prošlošću' online publici u cijeloj regiji, kao i u kinu Meeting Point u Sarajevu, prikazati 10 filmova

U program je uvršteno devet igranih i jedan kratki film, održat će se razgovori s autorima filmova, kao i panel diskusije, a cijeli program je besplatan.

Projekt s filmovima bolnih, ali inspirativnih priča iz cijelog svijeta, pokrenut je 2016. s ciljem poticanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti naše regije i nedavnih ratova.

Ovogodišnje, posebno izdanje donosi filmove koji su obilježili prethodna izdanja programa i bili nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima, a poseban poklon publici je novi film Jasmile Žbanić 'Quo Vadis, Aida?'.

Publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji, bit će dostupan na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, dok će ga publika u Sarajevu moći vidjeti i u kinu Meeting Point, također uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Film 'Quo Vadis, Aida?' (2020.) Jasmile Žbanić, prvi je igrani film o Srebrenici, kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma, za koji je broj kodova ograničen.

U programu je i 'Saulov sin' (2015.) Lászla Nemesa, debitantski igrani film mađarskog redatelja, prikaz horora Holokausta koji je između ostalog osvojio i Oscara za najbolji strani film.

Tu je i redateljski prvijenac hrvatske filmske autorice Dane Budisavljević 'Dnevnik Diane Budisavljević' (2019.), dokumentarno-igrana priča o ženi koja je spasila živote više od 10.000 djece zatočene u nacističkim koncentracionim logorima tijekom Drugog svjetskog rata.

'Obojena ptica' (2019.) češkog redatelja Václava Marhoula opisuje Drugi svjetski rat iz perspektive jednog dječaka, 'Chris the Swiss' (2018.) Anje Kofmel gledatelje vodi u bolnu potragu za istinom i suočava s duhovima prošlosti , 'Srbenka' (2018.) Nebojše Slijepčevića dobitnik je 'Srca Sarajeva' za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike 2018. godine.

Film 'Teret' (2018.) Ognjena Glavonića priča je o čovjeku koji dobija novac da u vrijeme bombardiranja Srbije s Kosova do Beograda preveze kamion s tajanstvenim teretom, dok 'Muškarci ne plaču' (2017.) Alena Drljevića prati deset muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni, 15 godina poslije rata u bivšoj Jugoslaviji.

Najstariji film u programu je 'Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo' Marte Popivode iz 2013., koji se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa.

U programu je i kratki film Albana Ukaja 'Jama' (2019.), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.

Održat će se i paneli s regionalnim novinarima, umjetnicima i profesorima, kako bi se pokrenule diskusije o određenim temama, a panel sesije će se moći pratiti uživo putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

'Suočavanje s prošlošću', program je Sarajevo Film Festivala koji se ostvaruje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung.