TRI FILMSKE POSLASTICE

Europski parlament i ZFF donose besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu publike LUX

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 20.04.2021 11:50
  • Objavljeno 20.04.2021 u 11:50
Još jedna runda

Još jedna runda

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Europski parlament u Hrvatskoj već osmu godinu zaredom u suradnji sa Zagreb Film Festivalom hrvatskoj publici donosi besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu LUX. Filmovi se mogu pogledati besplatno od 22. travnja do 10. svibnja

Ovogodišnji su finalisti LUX-a filmovi 'Kolektiv' Alexandera Nanaua u koprodukciji Rumunjske i Luksemburga, "Corpus Christi" Jana Komase u koprodukciji Poljske i Francuske te "Još jedna runda" Thomasa Vinterberga u koprodukciji Danske, Nizozemske i Švedske.

Filmove "Kolektiv" i "Corpus Christi" možete pogledati besplatno online od 22. travnja do 10. svibnja na platformi Kino Europa Online, a film "Još jedna runda" pogledajte besplatno na Dan Europe 9. svibnja u Kinu Tuškanac u 19 sati.

Europski parlament ustanovio je filmsku Nagradu LUX 2007. godine kako bi podržao europsku kinematografiju i njezinu različitost. Budući da će prvi put ove godine o pobjedničkom uratku uz zastupnike odlučivati i javnost, službeni naziv priznanja promijenjen je u Nagradu publike LUX koja se dodjeljuje u suradnji s Europskom filmskom akademijom.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Nominirani filmovi:

Još jedna runda (Druk) Danska, Švedska, Nizozemska, 2020.

Režija: Thomas Vinterberg

Novo višestruko hvaljeno i nagrađivano ostvarenje danskog redatelja Thomasa Vinterberga govori o teoriji da bi se svatko trebao roditi s malom količinom alkohola u krvi te da nam umjereno pijanstvo otvara umove svijetu koji nas okružuje, smanjuje naše probleme i povećava kreativnost. Ohrabreni tom teorijom, srednjoškolski profesor Martin i njegovo troje prijatelja počinju eksperimentirati s konstantnom opijenosti tijekom radnog dana. Početni su rezultati pozitivni, a mali profesorski projekt uskoro će prerasti u akademsku znanost. Film je nominiran za ovogodišnju nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, a Thomas Vinterberg u kategoriji najbolje režije. Dobitnik je čak četiri nagrade Europske filmske akademije 2020. godine u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija i glumca (Mads Mikkelsen).

Još jedna runda (Druk)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kolektiv (Colectiv) Rumunjska, Luksemburg, 2019.

Režija: Alexander Nanau

Dokumentarni film rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua donosi priču o požaru koji je 30. listopada 2015. godine buknuo u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu, u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno je još 180 ljudi. U idućim danima izbili su prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu. Redatelj prati nekoliko ključnih figura u vremenu nakon katastrofe, razotkrivajući pritom mračno lice korupcije koja sve više nagriza njegovu zemlju i odnosi živote te ujedno pokazuje da hrabri i odlučni ljudi mogu promijeniti korumpirane sustave. Film je osvojio nagradu Europske filmske akademije 2020. godine za najbolji europski dokumentarni film te je nominiran za nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film 2021.

Kolektiv (Colectiv)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Corpus Christi (Boże Ciało) Poljska, Francuska, 2019.

Režija: Jan Komasa

Poljski kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film 2020. godine inspiriran je istinitom pričom o 20-godišnjem Danielu koji doživljava duhovnu transformaciju u omladinskom pritvorskom centru. Želi postati svećenik, ali je to nemoguće zbog njegova kriminalnog dosjea. Dolaskom u mali grad, gdje je poslan da radi u stolarskoj radionici, oblači se kao svećenik i slučajno preuzima mjesnu župu. Dolazak mladog, karizmatičnog propovjednika prilika je da lokalna zajednica započne proces ozdravljenja nakon nedavne tragedije. Ovaj kontroverzni te ujedno inteligentni i nadasve humani film osvojio je brojne nagrade poput Europa Cinemas Label za najbolji film na festivalu u Veneciji te nominacije za prestižnu nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski film, scenarij, redatelja i glumca.

Corpus Christi (Boże Ciało)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!