ČITANJE JE IN

Šampanjac ispao, a e-knjige ušle u potrošačku košaricu

13.03.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Ured za nacionalnu statistiku u Engleskoj zabilježio je nedavni porast publike koja čita digitalne knjige pa su one uvrštene u izračune potrošačkih košarica

Kao potvrda rastuće popularnosti korištenja elektroničkih knjiga, stigao je i izvještaj vladina Ureda za statistiku, predstavljen 'potrošačkom košaricom' kojom se mjere troškovi života u Engleskoj.

Godišnje promjene u 'inflacijskoj' košarici, koju Ured nacionalne statistike koristi kao nadgledanje troškova i povišenja cijena, donose presjek promjena u troškovnim navikama i životnom stilu nacije.

Nova košarica u kojoj je predstavljeno 700 dobara reflektira izmjene u navikama jela i zabave kod mlađe populacije. Primjerice, šampanjac je ispao iz košarice, a upotreba hladnih i toplih sendviča u pubovima, kao i puding u engleskim kantinama, uskočili su i zauzeli nova mjesta.

Elektroničke knjige, čitane preko platformi poput Kindlea ili eReadera spadaju, sudeći po novim procjenama, u važno i rastuće tržište te je zabilježen značajan porast publike koja čita digitalna izdanja. Osim na e-knjige, konzumenti također troše na digitalne televizore, kao i videosnimače.

Znatno je porasla i prodaja dječjih elektroničkih edukativnih igračaka, primjerice InnoTab 2 i LeapPad 2 tableta.