BOŽANSTVENA KOMEDIJA

Salvador Dalí u Zagrebu

29.04.2010 u 08:00

Bionic
Reading

U galeriji Laval Nugent u Opatičkoj 2 u Zagrebu bit će postavljenja izložba 100 djela velikog slikara nadrealizma Salvadora Dalija, od 30. travnja do 18. lipnja ove godine

Riječ je o motivima iz 'Božanstvene komedije' Dantea Alighierija koji sačinjavaju znamenito i cijenjeno bibliofilsko izdanje objavljeno u šest grafičkih mapa. Osim tekstualnog dijela, mape sadrže 100 litografskih otisaka u boji, što predstavlja najveći i najznačajniji grafički opus u cijelom Dalijevom stvaralaštvu. Njegova 'Božanstvena komedija' iznimno je tražena i među kolekcionarima, budući da su radovi otisnuti na posebno zaštićenom, ručno izrađenom papiru, što cijelom opusu pridaje dodatnu vrijednost i kvalitetu.

Dalí je tijekom 1950. i 1952. godine naslikao niz djela inspiriranih Danteom, pa je talijanska vlada od njega naručila ilustracije za izdanje 'Božanstvene komedije' u sklopu tada planiranog obilježavanja sedamstote godišnjice Danteova rođenja. Iako je talijanska vlada naposljetku odustala od narudžbe, djelo je 1963. godine izdano u Francuskoj, a na koncu i u Italiji, 1964. godine. Talijanski izdavač Salani objavio je luksuzno izdanje, u šest kutija sa 100 koloriranih litografija prema francuskim matricama. Upravo će talijansko izdanje biti prezentirano na izložbi u Zagrebu, a ista izložba bit će postavljena i u Splitu od 24. lipnja do 24. rujna ove godine, u izložbenom prostoru Stare gradske vijećnice.