IRAN OTKAZAO SUDJELOVANJE

Salman Rushdie otvorio Frankfurtski sajam knjiga

14.10.2015 u 11:46

Bionic
Reading

U Frankfurtu na Majni u utorak je otvoren 67. Međunarodni sajam knjiga na kojem je ove godine zemlja-partner Indonezija, a na sajmu koji traje do nedjelje, Hrvatska će se na zajedničkom štandu predstaviti s 20-tak nakladnika

'Sloboda riječi je univerzalno pravo čovječanstva. Bez ovog prava svako drugo pravo osuđeno je na propast', rekao je na konferenciji za tisak povodom otvorenja 67. Frankfurtskog sajma knjiga književnik Salman Rushdie protiv kojega je 1989. zbog knjige 'Sotonski stihovi' bačena 'kletva' iranskih vjerskih vođa zbog navodnog vrijeđanja islama.

Upozorio je da nasilje protiv pisaca i pogrešno postavljena politička korektnost predstavljaju nove opasnosti za slobodu govora na Zapadu.

Rushdie je kritizirao ograničenja slobode izražavanja na sveučilištima navodeći skorašnje primjere u Britaniji i Sjedinjenim Državama. 'Ideja da studente ne treba intelektualno poticati na sveučilištima je upravo ono protiv čega se moramo boriti', rekao je.

Iran je iz prosvjeda što je Frankfurtski sajam knjiga na otvorenje pozvao ovog britansko-indijskog književnika i to upravo u godini u kojoj je najmnogoljudnija muslimanska država na svijetu, Indonezija, zemlja-partner, otkazao sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu.

Direktor sajma Juergen Boos izrazio je žaljenje što je Iran otkazao svoj nastup na ovogodišnjoj smotri ali je opravdao poziv Salmanu Rushdieu da nazoči otvorenju sajma.

'O slobodi riječi se ne pregovara', rekao je Boos.

Heinrich Riethmueller, predsjednik Udruge njemačkih knjižara, koja organizira najveći svjetski sajam knjiga, je prilikom otvaranja također obranio pravo književnika na slobodno izražavanje ideja.

'Sloboda izražavanja i izdavanja su vrijednosti o kojima se ne pregovara jer je to osnova slobodnog i demokratskog društva', rekao je Riethmueller.

Od srijede ujutro sajam je do vikenda otvoren za stručnu a tijekom vikenda i za široku publiku.

Ove godine u Frankfurtu se predstavlja 7 tisuća nakladnika iz preko 100 zemalja. Do nedjelje se očekuje oko 300 tisuća posjetitelja.

Hrvatski nastup na 67. sajmu knjiga u Frankfurtu organiziraju Ministarstvo kulture RH, udruga KURS iz Splita te književna agencija Sandorf iz Zagreba. Na zajedničkom štandu će se predstaviti oko 20 nakladnika.