LIBAR ZA VAJK

Sa(n)jam knjige u Istri ima odličnu ideju: U Medulinu će napraviti trezor za svevremenske knjige

15.11.2018 u 11:30

Bionic
Reading

Sa(n)jam knjige u Istri ove godine održava se od 29. studenog u Puli, a predstavio je 15 knjiga koje su u konkurenciji za književnu nagradu naslovljenu Libar za vajk. Nagrada se dodjeljuje četvrti put za djelo za koje stručni žiri te publika sajma procijene da će generacijama ostati u obiteljskim knjižnicama, čuvano – zbog svoje svevremene vrijednosti – za vajk, zanavijek, zauvijek. Iz Sajma najavljuju da će odabrane knjige 'za vajk' dobiti počasno mjesto u trezoru koji Sajam postavlja u suradnji s najpropulzivnijom turističkom točkom Istre - Općinom Medulin - gdje će vrijedni naslovi biti dostojno izloženi

'Od samog osnivanja nagrade Sajam je u potrazi za mjestom u Istri u kojem će se za buduća pokoljenja u posebnom trezoru čuvati 'libri za vajk'. Želja nam je da ova jedinstvena nagrada ima i element komunikacije, ne samo s pulskim i istarskim čitateljima, već i sa svim putnicima i namjernicima koji dolaze u Istru. Zato smo i izabrali Medulin, kao najpropulzivniju turističku točku Istre, mjesto koje na poseban način oblikuje svoju turističku ponudu, u kojoj je na visokom mjestu promocija kulturnih i umjetničkih dosega našeg prostora', istaknula je direktorica Sajma Magdalena Vodopija.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić najavljuje pak da će se u realizaciju trezora krenuti u 2019. godini, a u njemu će se čuvati prototip nagrade, primjerak godišnjih povelja te nagrađene knjige. 'Ideja je da Općina Medulin sa Sajmom knjige u Istri razvije permanentnu aktivnost na relaciji Medulin‒Pula pokretanjem trezora za nagradu Libar za vajk kao punkta književnosti važnog za cijelu Hrvatsku', istaknuo je Buić.

Nagradu Libar za vajk utemeljila je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, a dosadašnji dobitnici su Miljenko Jergović za knjigu 'Sarajevo, plan grada', Olja Savičević Ivančević za knjigu 'Pjevač u noći' i Orhan Pamuk za knjigu 'Čudno je u mojoj glavi'.

U izbor za ovogodišnju nagradu Libar za vajk ušli su naslovi nakladnika koji sudjeluju na 24. Sa(n)jam knjige u Istri i objavljeni su od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine. Popis od petnaest naslova sastavili su članovi stručnog žirija, redom knjižari Vlatka Balinčić, Dražen Dabić i Dragana Vujatović, a knjigu za vječnost glasanjem će odabrati publika pulskog sajma. Nagradu, staklenu skulpturu dizajnera Mauricija Ferlina i 10.000 kuna, koju osvajaju i nakladnik i autor knjige, sponzoriraju Arena Hospitality Group, Općina Medulin i TZ Općine Medulin.

  • +10
Kandidati za nagradu Libar za vajk Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

NOMINIRANI NASLOVI

Odabrao Dražen Dabić (Bibliofil):

Julian Barnes: Jedina priča, Opus Gradna

Ješa Denegri: Gorgona, Avantgarde Museum

Karl Ove Knausgaard: Jesen, Naklada OceanMore

Matko Meštrović: Do kuda? Do kada?, Hrvatska sveučilišna naklada

Skupina autora: Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost, Školska knjiga i MUO

Odabrala Dragana Vujatović (Superknjižara):

Ingmar Bergman: Rođeni u nedjelju, Disput

Pavel Gregorić, Željko Porobija: Horizonti ateizma, In. Tri

Pieter M. Judson: Povijest Habsburškog Carstva, Sandorf

Skupina autora: Močvara i priča o URK-u – 20 godina nezavisne kulture uz Močvaru i URK, UPI 2M

Grigor Vitez, Peter Škerl: O zecu koji se volio smijati, Ibis grafika

Odabrala Vlatka Balinčić (Castropola):

Julijana Adamović: Divlje guske, Hena com

Gordana Gadžić: Hod po rubu, s Ivicom, Školska knjiga i Teatar Rugantino

Georgi Gospodinov: Fizika tuge, Fraktura

G. W. F. Hegel: Filozofija povijesti, Jesenski i Turk

Igor Mandić: Predsmrtni dnevnik, VBZ