300 GODINA ALKE

S novim muzejom povijesti Sinj se nada boljoj budućnosti

10.08.2015 u 13:11

  • +7

Otvoren Muzej Sinjske alke

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Čikotić / PIXSELL

Bionic
Reading

U sklopu obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke u subotu je u Alkarskim dvorima otvoren Muzej Sinjske alke, koji će kroz stalni postav eksponata alkarske nošnje i opreme te dokumentacije i pisanih tragova o prošlosti ove viteške igre svjedočiti o povijesti Alke i Sinja

Očekuje se da će Muzej postati središte kulturnih događanja na sinjskom području, a pažnju nazočnih na svečanosti otvaranja Muzeja Sinjske alke među izloženim eksponatima stalnog postava posebice je privlačio prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini, a autor je akademski kipar Hrvoje Dumančić. U stalnom je postavu, između ostalog, prikazana i rekonstrukcija Bitke pod Sinjom iz 1717. godine.

Muzej je otvorio premijer Zoran Milanović, a svečanosti, između ostalih, nazočili su i savjetnik predsjednice Republike Andro Krstulović Opara, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar kulture Berislav Šipuš, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar turizma Darko Lorencin, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja.

Cjelokupni radovi gradnje Muzeja Sinjske alke stajali su oko 25 miljuna kuna, a polovicu od tih troškova financirala je hrvatska Vlada, dok su preostali dio financirali Splitsko-dalmatinska županija, Grad Sinj i Viteško alkarsko društvo (VAD), izvjestio je predsjednik VAD-a Stipe Jukić

Jukić je na svečanosti otvaranja rekao kako se ostvaruje san generacija Sinjana i Cetinjana, koji su priželjkivali da se bogatstvo viteškog alkarskog društva pohrani u muzeju.

Podsjetio je kako se u realizaciju muzeja krenulo prije sedam godina, uz pomoć Ministarstva kultura, Vlade, županije i Grada Sinja. 'Ovo nije muzej samo naše povijesti, nego i budućnosti, jer se muzej treba razvijati i kroz kulturni turizam i moramo ga koristiti za gospodarski razvoj ovoga kraja', poručio je Jukić.

Dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac naglasila je kako se muzejom daje povijesni pečat 300-oj obljetnici Alke te 'ostavlja budućim naraštajima na ponos ono nama najvrjednije'.

Župan Ževrnja izrazio je uvjerenje da će muzej posjećivati deseci tisuća posjetitelja.

Andro Krstulović Opara pozdravio je okupljene u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je i pokroviteljica 300. obljetnice Sinjske alke. 'Muzej nadilazi vrijednost Sinja, Dalmacije i Hrvatske, donosi živu baštinu za Europu i svijet. Ova sačuvana baština, koja 300 godina živi među ljudima, najveći je doprinos kulturi i identitetu', istaknuo je.

Ministar kulture Berislav Šipuš rekao je za Slobodnu Dalmaciju kako je broj eksponata u Muzeju Sinjske alke ogroman, da je teško uopće govoriti o broju pušaka, sablji, kubura, ali da je fokusiran na konja i njegovog jahača - alkara i momka harambašu.

'Oko njih se plete priča, što oni donose sa sobom, koji je ritual kada oni sebe oblače, koji je ritual kada se životinja priprema za dan trke i toga slavlja', rekao je ministar Šipuš i podsjetio da se u muzeju nalaze i dokumenti koji datiraju iz vremena slavne bitke, izvješća doušnika, izvješća i dnevnik bitke - predmeti koji mogu rekonstruirati te događaje sve do sadašnjosti.