SLATKA SLOBODA

S 900 balona napunjenih helijem živjeli u oblacima

09.05.2012 u 09:49

Bionic
Reading

Akademski slikar Hrvoje Mitrov ispunio je Gretu bijelim balonima – živjeti s glavom u oblacima odluka je odrasle osobe s ozbiljnim životom

'Poruka je ove izložbe jasna. Većina mojih prijatelja, pa i ja, trajno smo s glavama u oblacima, tako žive umjetnici. Biti s glavom u oblacima odluka je odrasle osoba koja živi ozbiljan život i žao mi je kada vidim da neki baloni padnu na pod, a ne odlete u nebo – svoju je izložbu, pod nazivom 'Glavom u oblacima', opisao Hrvoje Mitrov.

Nakon 30-ak samostalnih izložbi Mitrov se odlučio sa 900 helijem napunjenih balona svim posjetiteljima galerije Greta u Ilici 92 omogućiti da bar nakratko, kao i on, vrijeme provedu s glavom u oblacima, u slobodi, ali i neizvjesnosti bestežinskog stanja u kojemu se znaju naći 'akademci'.

'Imam dvoje djece i 15 sam godina u braku, naravno da i ja robujem plaćanju računa, ali umjetnost je htijenje', kaže akademski slikar Mitrov, koji već 20 godina djeluje na domaćoj sceni, svjestan da njegova ljubav prema stvaranju institucije nisu prepoznale pa i da proračun Grada Zagreba sve manje novca predviđa za širenje kulturnog spektra građana.

Iako je izložbu, kaže, mogao bez problema organizirati i u većem prostoru, za Gretu se odlučio iz praktičnih razloga. Tamo mu zalaze prijatelji, a naravno da je spuštanje stropa na nešto više od metar i pol bio i veliki financijski trošak.

Posebnost izložbe, ističe autor, u tome je da traje samo 24 sata, kada se baloni ispušu. Kako bi izbjegao tužni prizor padanja iz oblaka, zajedno s prijateljima na kraju izložbe 'oslobodio' je balone kako bi otišli u nebo, što je svojevrsni simbol uspješnosti i opstanka u umjetnosti.