PUTOVANJE POVIJEŠĆU

Ruske operne arije u Rijeci

09.02.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Iz neformalnog razgovora hrvatske primadone Nelli Manuilenko i intendantice riječkog HNK Ivana pl. Zajca Nade Matošević Orešković te uz asistenciju hrvatskog dirigenta Ive Lipanovića rodio se atraktivan događaj, koncert ruskih opernih arija i zborova, koji će se održati u srijedu 10. veljače u 20 sati

Orkestrom i zborom riječke Opere ravnat će maestro Ivo Lipanović, a solistički će nastupiti inicijatorica koncerta, međunarodno priznata hrvatska sopranistica Nelli Manuilenko i bariton Jurij Načaev, operna zvijezda koja će biti prvi put na daskama riječke pozornice.

Na programu su djela ruskih skladatelja, arije i zborovi iz poznatih opera. 'Uz nekoliko poznatih zborova i arija poput Valcera iz drugog čina i Poloneze iz opere 'Evgenij Onjegin' Čajkovskog, Polovjeckih plesova iz Borodinova 'Kneza Igora' ili arije 'O dajte mi, dajte mi slobodu' Kneza Igora, većina arija iz programa publici je nepoznata. Istaknimo samo 'Zaremu' iz 'Bahčisarajske fontane' Arenskog', rekao je na konferenciji za novinare maestro Ivo Lipanović. Dodao je da je 'Zarema' vrlo komplicirana, više monolog nego arija i prekrasna, ali se rijetko izvodi, čak i u Rusiji. 'To su uglavnom nepoznate, ali vrlo lijepe, izuzetno melodiozne i bogato orkestrirane arije iz ruskih opera', rekao je.

Nelli Manuilenko, rodom iz Ukrajine, nije krila zadovoljstvo zbog toga što će pjevati ruske arije. U šali je poručila maestru Lipanoviću da je ovoga puta neće 'mučiti' belcantom i talijanskom vokalnom tehnikom, nego će ona njega učiti što i kako treba pjevati.

Jurij Načaev, bariton iza kojega su brojni nastupi na najvećim svjetskim opernim pozornicama, od Metropolitan opere preko milanske La scale do pariške Opere, istaknuo je da je program sastavljen od kompozitora raznovrsnih stilova i iz različitih vremenskih razdoblja pa je koncert svojevrsno putovanje kroz rusku povijest.

Dodajmo tome da će članovi riječkog orkestra prvi put u povijesti riječkog HNK Ivana pl. Zajca sjediti na anatomskim stolicama osmišljenima upravo za potrebe glazbenika. Nove stolice kupljene su uz financijsku potporu Društva pokrovitelja HNK Ivana pl. Zajca.