PREKRŠILI KODEKS PONAŠANJA

Roman Polanski i Bill Cosby izbačeni iz Akademije filmskih umjetnosti

04.05.2018 u 10:03

Bionic
Reading

Komičar Bill Cosby i Oscarom nagrađeni redatelj Roman Polanski izbačeni su iz Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, priopćeno je u 3. svibnja

Bill Cosby i Roman Polanski su prvi članovi koji su izbačeni zbog kršenja kodeksa ponašanja koji je Akademija usvojila u prosincu, nakon što je u javnost izašao niz optužbi o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u industriji zabave.

Cosby (80), poznat kao 'Američki tata' zbog svoje očinske uloge u popularnoj humorističnoj seriji iz osamdesetih godina imena 'Cosby Show', prošlog je tjedna optužen zbog drogiranja i seksualnog napada Andree Constand 2004. Prijeti mu do 30 godina zatvora.

  • +3
Bill Cosby Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Polanski (84) koji je 2003. dobio Oscara za režiju ratne drame 'Pijanist' priznao je da je 1977. imao nezakonit seks s trinaestogodišnjakinjom u Los Angelesu.

Taj francusko-poljski redatelj živi u Francuskoj, a iz Sjedinjenih Država je pobjegao iz straha da će dobiti veliku zatvorsku kaznu. Njegov slučaj još uvijek je u tijeku. Ni njegovi ni Cosbyjevi predstavnici nisu još komentirali ovu odluku Akademije.

Dosad je iz Akademije izbačeno četiri člana. Nekad moćan filmski producent Harvey Weinstein izbačen je u listopadu nakon što ga je nekoliko žena optužilo za desetljeća seksualnog uznemiravanja, što je i pokrenulo društveni pokret #MeToo. Weinstein (66) je zanijekao da je s bilo kime imao spolni odnos bez suglasnosti.

Glumac Carmine Caridi izbačen je 2004. jer je distribuirao kopije filmova koji su poslani članovima Akademije.