feministice se naljutile

Burno u Francuskoj zbog retrospektive filmova Romana Polanskog

30.10.2017 u 21:33

Bionic
Reading

Cinematheque Francaise, najveća francuska filmska organizacija, trebala je u ponedjeljak otvoriti retrospektivu redatelja Romana Polanskog, no taj je plan izazvao val neodobravanja feminističkih aktivistica.

Poljsko-francuski redatelj je 1977. u Kaliforniji priznao krivicu za spolni odnos s 13-godišnjom djevojčicom, no pobjegao je u Europu 1978., prije izricanja presude. Online peticija za otkazivanje retrospektive njegovih filmova skupila je 27 tisuća potpisa. 

Ova kontroverza stiže u Francusku u vrijeme velike javne rasprave o seksualnom zlostavljanju koja je pokrenuta optužbama o silovanju i zlostavljanjima hollywoodskog producenta Harveya Weinsteina.

Francuskinje na društvenim mrežama prepričavaju svoja iskustva, koristeči oznaku #BalanceTonPorc, što doslovno znači "razotkrijte svoju svinju". 

No Cinematheque je odbacila kritiku svog programa kojeg je trebao otvoriti sam Polanski. 

"Ne dajemo nagrade i certifikate za dobro ponašanje", rekao je direktor te institucije, francusko-grčki redatelj Costas-Gavras, u odgovoru koji su potpisali i drugi članovi organizacije. 

"Naša ambicija je drugačija: pokazati cjelokupnost redateljskih radova i tako ih staviti nazad u tijek trajne povijesti kinematografije". 

Peticiju je započela feministička aktivistica Laure Salmona koja je u ponedjeljak za televiziju FranceInfo naglasila kako je pozivanje Polanskog nepotrebno čak i ako se retrospektiva održi. 

"Mogli bi mu barem ne odati počast, ne rasprostrijeti mu crveni tepih, to je najmanje što mogu", smatra aktivistica.  

  • +3
Harvey Weinstein Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia