u srijedu, 27. rujna

Pogledajte film 'Smrt Djevojčice sa žigicama' i upoznajte autore knjige i filma, Ferića & Kulenovića

26.09.2023 u 15:26

Bionic
Reading

U srijedu, 27. rujna u Cinestar u Z centru bit će održana projekcija odličan hrvatski film o kojem u posljednje vrijeme svi pričaju, 'Smrt Djevojčice sa žigicama' redatelja Gorana Kulenovića koji atmosferu skandinavskih krimića prenosi na otok Rab

Film sniman na Rabu temelji se na istoimenom hit-romanu Zorana Ferića iz 2002. godine za koji je sam autor kazao kako je mediteranski 'Twin Peaks'. Projekcija filma počinje u 18:15, stoji u najavi.

O filmu:

Svježe rastavljeni patolog Fero, u tmurnu ratnu jesen, nakon dosta godina, vraća se na otok Rab na kojem je, nakon smrti majke, s ocem, proveo veći dio svog djetinjstva. Fero dolazi na sprovod kćerki svog prijatelja Globusa, ali ubrzo – preko svog prijatelja Mungosa koji je šef policije – biva uvučen u istragu ubojstva rumunjske prostitutke. Dok među otočkim poznanicima pokušavaju pronaći ubojicu, a krug sumnjivaca se ubrzano širi, nad Feru i Mungosa se sve više nadvija sjena velike pogreške iz mladosti. Fero obnavlja kontakt s Frankom, neostvarenom otočkom ljubavi, koja je sada u vezi sa starijim piscem. I baš radi duhova iz prošlosti, Fero je prisiljen istragu nastaviti na svoju ruku. Rasplet je neočekivan i šokantan, a otkrićem ubojice ne završava i Ferina uloga: Mungos od njega traži da lažira patološko izvješće i tako spasi ubojicu kazne…

Scenarij filma je preveden na nekoliko svjetskih jezika, a pisali su ga redatelj Goran Kulenović i književnik Zoran Ferić.

Nakon filma, u 20 sati, u V.B.Z.-ovoj knjižari u Z centru čekat će vas autor romana, Zoran Ferić, i redatelj filma, Goran Kulenović, koji će potpisivati knjige i filmske plakate.

Smrt Djevojčice sa žigicama

Zoran Ferić

Smrt Djevojčice sa žigicama, prvi roman Zorana Ferića, urnebesan je crnohumorni roman u kojem je priča o ubojstvu lokalne prostitutke i pokušaju da se otkrije ubojica samo okvir unutar kojeg defiliraju brojni redikuli, a i oni koji su na prvi pogled 'sasvim normalni' upleteni su u gomilu bizarnih i neočekivanih događaja. No, koliko god roman bio 'pomaknut', njegov mali otočki svijet prilično je vjerna preslika groteskne hrvatske stvarnosti, a humor kojim se s njom suočava ljekovit je i spasonosan.