'PROBUDI ME KAD PROĐE'

Roman gorkog okusa o smrti i disfunkcionalnoj obitelji

13.06.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Na predstavljanju novog romana Merite Arslani 'Probudi me kad prođe' spisatelj Zoran Ferić predstavio ga je kao komorni obiteljski roman. 'Pitanje imamo li pravo odlučiti kad želimo umrijeti, dosta je kontroverzno i o toj temi se puno šuti. Svi se kunu u obitelj, a obitelji su potpuni debakli svega', kazala je autorica na promociji

Na terasi zagrebačkog kafića Velvet održana je promocija drugog romana novinarke i spisateljice Merite Arslani, 'Probudi me kad prođe'. Predstavljanje je moderirala glumica Judita Franković, a brojnoj publici svoje doživljaje pisanja i čitanja dali su sama autorica i književnik Zoran Ferić

Nakon romanesknog prvijenca 'Anđeli će samo zaspati', koji je izazvao iznimnu pozornost čitatelja te je na sajmu knjiga u Puli nagrađen Kiklopom za najbolje debitantsko djelo, Arslani u novom romanu donosi intimnu priču o jednoj obitelji i njezinim prešućenim dramama kroz koje se bavi jednim od velikih tabua zapadne civilizacije: pravom čovjeka da odluči kad je trenutak da okonča vlastiti život.

Autorica je na samom početku promocije kazala da je za pisanje oba romana 'zaslužno' novinarstvo i potreba da ne piše po nečijim napucima.

'Kako sam se uopće odlučila za novinarstvo? Bila sam u Londonu i učinilo mi se da je to najlakši faks koji se tamo mogao upisati, i tako sam odlučila postati novinarka. Pomislila sam – koliko teško to može biti? Petnaest godina kasnije moja veza s novinarstvom doživjela je puno uspona i padova, vrlo je turbulentna. Zapravo, iz želje da napišem potpuno izmišljenu priču za koju me nitko ne može optužiti za klevetu, nastao je i roman', kazala je autorica.

Arslani je objasnila da se za objavljivanje prvog romana odlučila puno lakše nego za drugi, jer ga je povjerila na čitanje Miljenku Jergoviću te je o njemu imala povratnu informaciju. Drugi roman je mirovao u ladici tri mjeseca prije nego se odlučila dati urednici da ga pogleda.


Judita Franković, Merita Arslani i Zoran Ferić

U 'Probudi me kad prođe' metafizičku atmosferu prvijenca zamjenjuje surova realnost.

'Ne trebamo sami sebe shvaćati preozbiljno. Kad sam pisala prvi roman, nisam bila zainteresirana za temu o anđelima i učinilo mi se zanimljivim progovoriti iz perspektive osobe koja piše o nečemu o čemu svi pričaju, a ja nemam pojma. Tema drugog romana je svima nama jako bliska - imamo li pravo odlučiti kad želimo umrijeti. To pitanje je danas aktualno i dosta kontroverzno, ali ipak o toj temi se puno šuti. Trebalo bi se tome bolje posvetiti a ne samo kad se u medijima pojave izolirani i razvikani slučajevi. Ta tema nas sve sustiže, a o tome ne razgovaramo slobodno i lako.'

Voditeljica promocije Judita Franković konstatirala je kako drugi roman ima 'puno gorči okus.'

'I pelinkovac je gorka iskrenost, pa nam ponekad paše. Ovaj roman mi se dopao upravo zato što je gorak. Javlja se niz nesporazuma kad se govori o temi odlaska s ovog svijeta. Netko to promatra isključivo s ideološke pozicije, nemajući iskustvo umiranja, a oni koji gledaju patnju čovjeka ispred sebe, jako dobro znaju što treba učiniti, čak i ako trebaju otići u zatvor. Teško je donijeti zakonske regulative koje bi to kontrolirale. Merita je pristupila temi iz ljudskog iskustva, koje je dragocjeno. Ovo je suvremeni obiteljski roman, komorni, samo s tri lika, pošto nam i obitelji postaju komorne. Na kraju ćemo završiti s romanom koji ima samo jedan lik i to će biti obitelj', zaključio je Zoran Ferić.

Povela se diskusija i o disfunkcionalnosti obitelji i potrebi da 'fasada bude lijepa'.

'Svi se kunu u obitelj, a često su obitelji potpuni debakli svega. Nikad nitko ne priča u javnosti kako mlati djecu ili roditelje, svi imaju potrebu skrivati stvari. Sve je forma, ljudi potpisuju peticije bez puno razmišljanja o pozadini priče', kazala je autorica koja je na kraju promocije najavila da je u tijeku realizacija filmske adaptacije romana 'Anđeli će samo zaspati'.

'Javio mi se Branko Ivanda i rekao da mu je roman super. Krenulo je i sada smo u fazi da producentica Lidija Ivanda i ja pišemo scenarij. Bez obzira što se dogodi, bit će mi drago da nešto što sam napisala zaživi na filmu.'