RIHUB

U Rijeci je prije godinu dana otvoren novi kulturni centar, evo što se sve u njemu događalo

26.09.2019 u 11:30

Bionic
Reading

Riječki kulturni centar RiHub 25. rujna proslavio je prvu godišnjicu, a u tom razdoblju u njemu je organizirano više od 200 događaja na kojima je bilo oko 9500 aktivnih sudionika, građana i posjetitelja, rečeno je na konferenciji održanoj tim povodom

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar je istaknuo je da se prostor RiHuba sada ponajprije veže uz projekt Europske prijestolnice kulture, ali on je mnogo više od toga.

'To je kreativno informativni centar Rijeke u nastajanju, prostor za coworking, što podrazumijeva rad pojedinaca, prvenstveno na polju kulture i kreativnih industrija koje nisu vezane uz određenu lokaciju', rekao je, dodajući da se u tom razdoblju više od 230 osoba koristilo uslugama RiHuba, s više od 10.000 odrađenih sati. Prostor za samostalni rad u RiHubu s vlastitom opremom može se koristiti besplatno.

  • +4
Riječki kulturni centar RiHub Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

U sljedećem razdoblju taj će prostor ponajprije služiti kao informativna točka za projekt EPK te kao press-centar. Prostor je omogućio snažniju aktivnost i suradnju građana na različitim područjima građanskog aktivizma. Tako je u raznim sudioničkim programima sudjelovalo oko 1000 građana. To su akcije u kojima su građani pozvani predlagati programe za uljepšavanje i oživljavanje grada te srodne civilne incijative. Njihove prijedloge ocjenjivala su tijela također sastavljena od građana prijavljenih na natječaje te su odabrani najbolji prijedlozi za realizaciju.

U RiHubu se provodio i program 'Učionica' radi povećanja broja i kvalitete stručnjaka u kulturnoj produkciji i organizaciji događaja, što je važno i za razdoblje nakon 2020. godine. Konferencije, seminare, radionice i kontinuirane edukacijske programe 'Učionice' dosad je prošlo 1455 sudionika, a program joj završava ove godine.

'Za korištenje prostora u RiHubu sve više interesa pokazuju razne riječke udruge koje nemaju odgovarajući prostor pa im se rado izlazi ususret', rekao je voditelj centra Bernard Koludrović.