HRT-U TREBA ZA RI 2020

Riječki MMSU pokrenuo peticiju u kojoj od HRT-a traži povrat Malog salona u 2021.

02.09.2019 u 11:18

Bionic
Reading

Nakon što je krajem srpnja Hrvatska radiotelevizija odlučila prostor na riječkom Korzu, u kojem se nalazi Mali salon, pretvoriti u svoj studio za praćenje programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a Salon po završetku projekta ne namjerava vratiti njegovoj dosadašnjoj, izložbenoj funkciji u sastavu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Muzej je pokrenuo peticiju kojom traži da se u 2021. ponovno sklopi ugovor o zakupu prostora između MMSU-a i HRT-a

'Gašenjem Malog salona novim naraštajima uskraćujemo važan a često i jedini izložbeni prostor u gradu. U vremenu sve vidljivijeg potiskivanja prostora javne namjene i zajedništva, slijedeći umjetničke ciljeve i mogućnosti koje aktualni grad nudi, važnost Malog salona umnogostručuje se', navode djelatnici MMSU-a u objašnjenju peticije.

Specifičnost Malog salona je, dodaju, to što je smješten na glavnoj pješačkoj zoni, a orijentacija na ulicu čini ga 'ne samo komunikatorom i medijem nego i jednim od gradskih toponima upisanih u kolektivno sjećanje'.

'Dok nam je Europska prijestolnica kulture prilika za stjecanje međunarodne vidljivosti u kojoj želimo dostojno predstavljati hrvatsku kulturu, naša se aktivnost nastavlja i nakon toga. Istiskivanje Malog salona iz kulturnog života Republike Hrvatske smatramo nepromišljenim činom i nadamo se da će HRT uvidjeti dugoročnu štetu takve poslovne odluke', upozoravaju iz MMSU-a.