UZ PRATEĆU IZLOŽBU

Retrospektiva Orsona Wellesa na 13. ZFF-u

  • Autor: V. I.
  • Zadnja izmjena 12.11.2015 11:56
  • Objavljeno 05.11.2015 u 11:13
0013 Otelo

0013 Otelo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zagreb film festival

Retrospektivom filmova Orsona Wellesa i pratećom izložbom u Gliptoteci HAZU (18. 11. – 16. 12.), Zagreb Film Festival obilježava 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti redatelja čiji se važan dio stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku

Retrospektiva uključuje nekoliko Wellesovih ostvarenja, film u kojem je ostvario manju ali pamtljivu ulogu te TV emisiju snimljenu tijekom njegovog boravka u Zagrebu, dok je izložbom obuhvaćena dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj i sudjelovanja u našem kulturnom krugu.

Program uključuje filmove koje Welles režijski potpisuje: 'Stranac' iz 1946., jedini njegov film koji je doživio značajniji uspjeh na kino-blagajnama te 'Proces' (1963.), atmosferično ostvarenje hvaljeno zbog izuzetne kamere i sugestivne scenografije. Potonji je film sniman, među ostalim, na nekoliko zagrebačkih lokacija, od kojih je najambicioznija bila ona na Zagrebačkom velesajmu gdje je napravljen velebni ured Jozefa K.

Orson Welles na snimanju 'Procesa' Zagreb Film Festival

Orson Welles na snimanju 'Procesa' Zagreb Film Festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zagreb film festival


U sklopu retrospektive prikazuje se i 'Tajna Nikole Tesle' (1980.) Krste Papića u kojem je Welles odigrao kratku ali pamtljivu ulogu američkog magnata J. P. Morgana, jednog od Teslinih financijera.

Kao posebnu poslasticu za TV nostalgičare, selektor Daniel Rafaelić u program je uvrstio emisiju TVZ '3, 2, 1... Kreni!' (1979.). Ovom prilikom donosimo ekskluzivni isječak iz spomenute emisije koju su vodili Ante Peterlić i Ranko Munitić u kojoj je Orson Welles gostovao u studiju TVZ u pratnji Oje Kodar. U isječku koji je bio izbačen iz objavljene verzije Welles govori o jednoj od najvećih tajni povijesti filma – riječi rosebud, koju građanin Kane u istoimenom filmu izgovara na samrti.

'3, 2, 1... Kreni!' s Orsonom Wellesom

Osim filmskog programa, Wellesov jubilej bit će za vrijeme ZFF-a obilježen izložbom '100 godina Wellesa' u Gliptoteci HAZU (18. 11. – 16. 12.). Na njoj će se pokazati dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj: za vrijeme snimanja 'Austerlitza Abela Gancea', filmova 'Proces' ili 'Dubina', na premijeri 'Bitke na Neretvi' u Sarajevu, ili za vrijeme susreta s predsjednikom Titom na Brdu kraj Kranja.

Izložbu prati katalog u koji su uvršteni najvažniji Wellesovi intervjui u našim medijima. Kako je riječ o redatelju koji je poznat kao multimedijalni eksperimentator, izložba pokazuje i radove hrvatskih umjetnika povezane na neki način s Wellesovim opusom: Danka Friščića, Luke Hrgovića, Željka Kipkea, Božice Dee Matasić, Antuna Borisa Švaljeka i Mije Vesovića. Autor likovnog dijela izložbe je Feđa Gavrilović, a filmsko-povijesnog Daniel Rafaelić.

Jeanne Moreau i Orson Welles na Hvaru 1967. Zagreb Film Festival

Jeanne Moreau i Orson Welles na Hvaru 1967. Zagreb Film Festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zagreb film festival

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!