37 SUVREMENIH UMJETNIKA

Reprezentativna kineska izložba u Zagrebu

08.01.2010 u 14:09

Bionic
Reading

Izložba TUŠ - NE - TUŠ: Kineska suvremena umjetnost, na kojoj izlaže 37 suvremenih kineskih umjetnika koji istražuju mogućnosti tehnike tuša u suvremenoj likovnoj umjetnosti, bit će otvorena 14. siječnja u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izložba će biti otvorena mjeseca dana u sva tri galerijska prostora Gliptoteke, a organizatori su Ministarstvo kulture NR Kine, Ministarstvo kulture RH i Veleposlanstvo NR Kine u Hrvatskoj.

Izložba je realizirana kao reprezentativna kineska izložba za inozemstvo te je 2008. bila postavljena u Philadelphiji (SAD).

Stručni nositelj izložbe je Shenzhen Art Museum i Beijing Today Art Museum - gradovi Shenzen i Bejing centri su školovanja likovnih umjetnika u Kini.

Ta izložba, navode organizatori, izvanredna je prilika upoznavanja kineske suvremene umjetnosti prezentirane u djelima 37 suvremenih kineskih umjetnika školovanih u vlastitoj zemlji, koji čine most prema velikoj kineskoj umjetničkoj prošlosti i tradiciji.

Tehnika tuša je 1000-godišnja kineska tradicija koja je duhovno i kulturno duboko ukorijenjena u tradiciju Kine te predstavlja dominantni segment njenog umjetničkog identiteta. Kako navode organizatori u najavi izložbe, iako danas Kina živi suvremenim tempom sa svim odlikama velikih zemalja, tehnika tuša ne može biti zanemarena, jer predstavlja duh Kine i nacionalni identitet.

Ta je tehnika bila stoljećima vezana uz kaligrafiju i prikaz idealiziranoga krajolika, a tek tijekom prošlog stoljeća došlo je do transformacije i raskinuta je veza isključivo uz tematske cjeline kaligrafije i prikaza krajolika.

Tuš postaje nositelj raznih likovnih poetika, a mogućnosti tuš tehnike izvan određenih segmenata primjene postaju veliko otkriće za kineske umjetnike. Nastaje dekonstrukcija tradicionalnih normi, kreiraju se novi odnosi tuša i slobodnoga prostora, između točke, linije, oblika i boje, navode organizatori.