Timm Thaler ili prodani smijeh

Rene Medvešek režira predstavu o siromašnom dječaku koji potpisuje ugovor s dijaboličnim moćnikom

  • Autor: M.P.
  • Zadnja izmjena 19.03.2019 11:45
  • Objavljeno 19.03.2019 u 11:45
tportal

Izvor: Kazalište Trešnja / Autor: Damil Kalogjera

Predstavu Timm Thaler ili prodani smijeh, prema romanu njemačkog autora Jamesa Krüssa, u kazalištu Trešnja režira Rene Medvešek u suradnji s dramaturginjom Jelenom Kovačić. Premijera će se održati 22. ožujka

Roman je prvi puta je objavljen davne 1962. godine i vrlo brzo je postao omiljeno štivo mnogih osnovnoškolaca.

'Priča je aktualna i danas jer govori o kompromisima zbog kojih se odričemo najvrjednijih dijelova sebe, a donosi univerzalnu poruku o važnosti očuvanja unutarnje slobode, kao i vrijednosti i vrlina koje su nezamijenjive i koje trebamo sačuvati pod svaku cijenu', rekao je Rene Medvešek.

Timm Thaler siromašni je dječak zvonkog imena i zvonkog smijeha koji nesmotreno potpisavši ugovor s dijaboličnim moćnikom, barunom Garvom gubi najvrjedniji dio sebe – svoj neodoljivi, zarazni smijeh.

U zamjenu za smijeh Barun mu daje jednu sasvim specifičnu sposobnost – sposobnost dobivanja svake oklade. Iako mu ta sumnjiva trgovina donosi u život prije svega bijeg iz siromaštva, a s jednom nemogućom okladom postaje i najbogatiji dječak na svijetu, Timm vrlo brzo shvaća da je s gubitkom svog smijeha, zapravo izgubio sebe.

'Lijepo je ponovno surađivati s Reneom i nadam se da ćemo uživati igrati ovu predstavu jednako kao i Zoru riđokosu koju je Rene režirao', rekao je Matija Čigir koji u predstavi ima naslovnu ulogu.

  • +5
  • +2

Timm Thaler ili prodani smijeh premijerno u Trešnji

Izvor: Kazalište Trešnja / Autor: Damil Kalogjera

Timmova potraga za smijehom postaje njegova, ali i naša potraga za samima sobom. Podsjeća nas na to gdje se skriva ono najvrjednije što ćemo ikada posjedovati i uči nas jednu od najvažnijih lekcija da se nikad, ali baš nikad ne zaboravimo smijati, jer upravo je smijeh odraz naše unutarnje slobode i nesputanosti.

U naslovnoj ulozi je Matija Čigir, u ulozi baruna Garva je Ivan Horvat, a Luka Bulović glumi Krešmira, novinara koji će pomoći Timmu u njegovoj potrazi. U ostalim ulogama su Tvrtko Jurić, Dubravka Lelas, Jure Radnić, Silvio Mumelaš, Aleksandra Naumov, Paško Vukasović, Sanja Hrenar, Kruno Bakota.

Dramaturginja predstave je Jelena Kovačić, glazbu je izabrao i skladao Matija Antolić, kostime je osmislila Doris Kristić, a scenografiju Tanja Lacko, dok je rasvjetu oblikovao Aleksandar Čavlek. Grafička dizajnerica je Jelena Đanko, a scenski slikar je Aleksandar Bezinović. Autor plakata predstave je Zdenko Bašić.

Predstava je namijenjena publici starijoj od sedam godina. U kazalištu Trešnja na rasporedu je 23. i 24. ožujka 2019.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!