u rekordnom broju nezavisnih

Rendez-vous au cinéma u kinima diljem Hrvatske

16.09.2021 u 12:31

Bionic
Reading

U petak 17. rujna počinje 7. izdanje programa Rendez-vous au cinéma. Riječ je o programu koji nastaje u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ove se godine održava u rekordnom broju nezavisnih kina – njih čak 35. Na programu su zvučni i višestruko nagrađivani francuski suvremeni filmski hitovi, poput, između ostalog, Amelie, Skafandera i leptira, Adelinog života i 8 žena, a animirani film Izgubio sam svoje tijelo Jérémyja Clapina u kinu Tuškanac, prilikom svečanog otvorenja programa 17. rujna, imat će svoju hrvatsku kinopremijeru

Povodom svečane 100. godišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj osmišljen je svečani program od šest filmskih naslova koji predstavljaju različite estetske trendove suvremene francuske kinematografije. Riječ je o višestruko nagrađivanim filmovima koji su ujedno svojedobno privukli i mnoštvo gledatelja u kinodvorane, navodi se u priopćenju.

'Izuzetno mi je drago da se ove godine rekordan broj kina odazvao programu Rendez-vous au cinéma i dokaz je to kako kontinuitet rada definitivno postiže rezultate u razvoju publike. Sigurno se prikazivačima svidio i mali programski zaokret na suvremeni francuski film, a i dobra ljetna sezona doprinijela je da kina na otvorenom rade dulje nego ikad pa su se i oni uključili u program. Ja bi se zahvalio i Francuskom institutu i HAVC-u na višegodišnjoj suradnji jer ovako kvalitetni programi su upravo potrebni kinima kako bi u ova vremena što više potakli gledatelje da se vrate u kina i nastave uživati u doživljaju gledanja kultnih naslova na velikom ekranu. A publiku diljem Hrvatske pozivam da posjete svoje najbliže kino i pronađu nešto za sebe među ovim višestruko nagrađivanim filmovima', rekao je Alen Munitić, predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (Kino mreže).

Vjeran svom duhu eklekticizma, ovogodišnji Rendez-vous au cinéma bit će prilika za (ponovno) gledanje filmova koji predstavljaju veliku raznolikost stilova: od čarobne, svjetski poznate komedije Amelie, introspektivne drame Skafander i leptir, preko višestruko nagrađivanog Adelinog života, Ozonovih 8 žena, animiranog filma Avantura na Sjeveru do ekološkog dokumentarca Sutra.

Povodom otvorenja programa u nezavisnim kinima, u suradnji s Kinom Tuškanac i Međunarodnim festivalom animiranog filma Animafest Zagreb, 17. rujna s početkom u 19 sati održat će se hrvatska kinopremijera animiranog filma Izgubio sam svoje tijelo, iznimnog djela redatelja Jérémy Clapina.

Nakon toga, u 21 sat, kao poseban dodatak ovogodišnjem programu, povodom smrti velikana francuskog glumišta Jean-Paula Belmonda, prikazuje se romantična drama Ludi Pierrot Jean-Luca Godarda iz 1965. u kojoj, uz Belmonda, glumi Anna Karina. Osim na otvorenju, Ludog Pierrota gledatelji će moći pogledati u svim nezavisnim partnerskim kinima, kao i ostatak programa Rendez-vous au cinéma.