na književnom festivalu

Prokopiev predstavio zbirku priča 'Delfin: o vidljivom i nevidljivom'

15.09.2021 u 23:29

Bionic
Reading

Makedonski pisac Aleksandar Prokopiev predstavio je svoju zbirku priča 'Delfin: o vidljivom i nevidljivom' u srijedu na književnom festivalu Vrisak u Rijeci

Dominantna tema priča je odnos sina i majke, snažne i autoritarne, koja i u odraslom dobu upravlja životom sina. Prokopiev je naveo da je motiv delfina odabrao jer je to jedna od najčudnovatijih morskih životinja, koja se predano brine o dvojim mladuncima, a ujedno je sposobna boriti se i s morskim psima.

U pričama je riječ o starijim ženama, majkama, učiteljicama profesoricama ili prijateljicama, pri čemu se Prokopiev, kako je naveo, želio suočiti s procesom starenja i ljudskosti u odnosu prema starijim osobama.

Prokopiev je, govoreći o postmoderničkoj književnosti, istaknuo da on pišući na taj način posebnu pažnju posvećuje detaljima, a u ovoj zbirci je nastojao različite priče pisati u dvjema oprečnim tempima, legatu i staccatu.

Naveo je da je njegova nova knjiga 'Ljubavni amateri', posvećena ljubavi i ljubavnicima, te da je time želio istražiti i taj aspekt svoje osobnosti.