FESTIVAL U VARAŽDINU

Rekordan broj filmova na VAFI-ju

19.04.2013 u 18:23

Bionic
Reading

U Varaždin dolaze mali i mladi animatori iz cijelog svijeta, a ovogodišnje izdanje VAFI-ja obojeno je glazbom uz MTV koji je partner ovog festivala animiranog filma djece i mladih

Rekordan broj prijavljenih filmova privukao je ovogodišnje, četvrto izdanje VAFI-ja, Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih koji će se održati u Varaždinu od 25. do 28. travnja. Iz 26 zemalja pristiglo je 229 radova, od čega je u konkurenciju ušlo njih 103.

'Ne samo da se prijavljuju animatori iz susjednih zemalja, već i oni iz Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Indije, Kine, Tajvana. To je dokaz da je VAFI doista ucrtao svoje mjesto na svjetskoj karti animacije', rekla je Sandra Malenica, direktorica festivala, koja ne skriva zadovoljstvo odazivom malih animatora iz cijelog svijeta.

I ove godine, kako dodaje, filmovi će biti podijeljeni u tri kategorije, po čemu je VAFI jedinstven festival: autori do deset godina (Mini), od 11 do 14 (Midi) te od 15 do 18 godina (Maxi).

Uz službene projekcije festival i ove godine čini bogat popratni program, kako za djecu, tako i za one malo starije.

'Roditelji će moći djecu povesti na projekciju dječjih filmova prošlogodišnjeg Animafesta te najboljeg od Kiki tabora (Tabor film festival). Zadnji dan festivala prikazat će se i animirani filmovi Afrike, što je jedinstvena prilika da se djeca upoznaju s tim drugačijim svijetom', ističe Malenica.

Za one malo starije, film i izlazak. VAFI je pripremio projekciju filma 'Strah(ovi) od tame' koji su radili najbolji strip crtači cijelog svijeta, ali i tematski parti koji će se vrtjeti oko najpoznatijeg virtualnog (animiranog) benda na svijetu – Gorillaz.

Od svog prvog izdanja VAFI kroz partnerstva pokušava pokazati raznovrsnost animacije. Ovoga puta to je MTV koji doprinosi popratnom programu. Uz skate/graffiti/break'n'dance šou u sklopu VAFI-ja MTV organizira i natječaj za ilustratore čija je glavna nagrada ulaznice za Terraneo.

'MTV se uključio u VAFI kako bi mlađoj publici približio urbanu i glazbenu kulturu', kazala je direktorica prodaje i marketinga za MTV Hrvatsku Rea Berger.

Festival nije zapostavio ni radionice.

'Zainteresirani će se moći pridružiti radionicama motion designa i brzog crtanja likova', objasnio je izvršni direktor festivala Hrvoje Selec.

'Radionicama su se dosad voljeli pridružiti i gosti. Dolazak su uz animatore iz Hrvatske potvrdili i oni iz Tajvana, Kine, Izraela, Belgije... Mi smo možda mali festival, ali značajan. Neki su spremni prijeći i doslovno pola svijeta o svom trošku da bi film vidjeli na velikom platnu', dodaje Selec.