USUSRET FESTIVALU

Zlatko Vidačković o ovogodišnjoj Puli, novostima u programu i retrospektivi Antuna Vrdoljaka

28.06.2017 u 10:14

Bionic
Reading

Zlatko Vidačković od ove je godine ponovo umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala. Uoči 64. Pule za tportal govori o novostima u programu ovogodišnjeg izdanja najdugovječnijeg filmskog festivala u regiji

O ovogodišnjoj Puli

64. Pula predstavit će dosad najveći Hrvatski program sa šesnaest dugometražnih igranih filmova, od čega se polovica prikazuje premijerno. Zanimljivo je da je polovica filmova nastala u nezavisnoj produkciji, a polovica putem javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra, HAVC-a, što svjedoči o životnosti i žilavosti nezavisne scene, koju HAVC na sreću ipak pomaže naknadnim postprodukcijskim potporama. Bez te bi sinergije hrvatska kinematografija bila kvantitativno i kvalitativno skromnija, a ne zaboravimo ni brojne pulske laureate iz nezavisnih redova (Mondo Bobo, Fine mrtve djevojke, Živi i mrtvi, Što je Iva snimila… ). Pored toga, predstavljamo i deset manjinskih koprodukcija, među kojima je također nekoliko nezavisnih.

O novostima u programu

Na ovogodišnjem Festivalu prikazujemo dosad najbogatije izdanje programa Kratka Pula s tri nove natjecateljske kategorije: dramske serije, dokumentarni serijali i foršpani dugometražnih igranih filmova. Imamo i tri nove nenatjecateljske kategorije: kratki i srednjometražni dokumentarni filmovi, animirani filmovi i eksperimentalni filmovi. Program Kratka Pula proširen je tako na hrvatske filmove svih rodova i vrsta, čime Pulski festival predstavlja najbolje od cjelokupne hrvatske audiovizualne produkcije. Uvođenje televizijskih serija u programe filmskih festivala svjetski je trend, što je dokazao i ovogodišnji Cannes.

64. Pula donosi do sad najopsežniji međunarodni program

U dosad najopsežnijem međunarodnom programu Pule u jednom tjednu predstavljamo 27 dugometražnih (u režiji Kaurismakija, Leeja, Tornatorea, Wajde i drugih značajnih redatelja) i 19 kratkometražnih filmova te pilot TV serije Feud: Bette & Joan. Natjecateljski program europskog i svjetskog filma Europolis – Meridijani ponudit će izbor visokokvalitetnih ostvarenja sa svjetskih filmskih festivala. Poseban odabir europskih i nezavisnih filmova bit će prikazan na Kaštelu od 5. do 11. kolovoza. Riječ je o svjetskim žanrovskim filmovima prikladnim za širu publiku i ležerniju atmosferu ljetnih večeri na otvorenom, a za vrijeme Festivala pretpremijerno ćemo ih prikazati u večernjim terminima u Kinu Valli.

Od ove godine Pula ima i novu lokaciju za projekcije

Filmovi za mlade sele se na plažu: program Kino uz more predstavit će filmove za mlađu publiku na jedinstvenoj lokaciji plaže Ambrela, a nastavljamo i s međunarodnim programom studentskog filma i programom za djecu Pulica.

Programom Kinoteka obilježit ćemo 60 godina umjetničkog rada filmskog velikana Antuna Vrdoljaka, čiji je glumački debi bio u filmu Nije bilo uzalud Nikole Tanhofera iz 1957. godine. Bit će prikazane četiri ekranizacije hrvatskih književnih djela u Vrdoljakovoj režiji.

U tjedan dana na programu će se naći čak 170 filmova na šest lokacija, i veliko mi je zadovoljstvo da svoj povratak na dužnost umjetničkog ravnatelja mogu obilježiti takvom feštom filmova za sve generacije!