U VINKOVCIMA

'Realisti' proglašeni najboljom predstavom 29. Festivala glumca

  • Autor: E. K./Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2022 21:55
  • Objavljeno 21.05.2022 u 21:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Dodjelom nagrada i priznanja u Vinkovcima je u subotu završio 29. Festival glumca na kojemu je nagradom 'Vanja Drach' za najbolju predstavu u cijelini nagrađena predstava 'Realisti' autora Jure Karasa, u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba

'Ovo je jedinstven festival u kojem je glumac centar svega. Usudio bih se reći da je Festival glumca najveći i najbolji dramski festival u Hrvatskoj. Dosegli smo zavidni novo izvrsnosti i na nama je da ga poboljšamo, ako je moguće', ocijenio je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Ivica Pucar, uoči svečanosti dodjele nagrada u vinkovačkom Gradskom muzeju.

Nagrada 'Fabijan Šovagović' za najboljeg glumca dodijeljena je Siniši Popoviću za ulogu Henrika u predstavi 'Kad svijeće dogore' u režiji Branka Ivande i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Teatra Erato iz Zagreba i Hrvoju Kečkešu za ulogu Harpagona u predstavi 'Škrtac' u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta 'Kerempuh' iz Zagreba.

Nagrada 'Fabijan Šovagović' za najbolju glumicu otišla je u ruke Linde Begonje za ulogu Frosine u predstavi 'Škrtac' u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta 'Kerempuh' iz Zagreba i Nine Violić za ulogu Laure Lenbach u predstavi 'U agoniji' u režiji Ivice Buljana i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nagradom 'Ivo Fici' za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina nagrađen je Domagoj Ivanković za ulogu u predstavi 'Realisti' u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba i za ulogu Oca u predstavi 'Mala Frida' u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta 'Žar ptica' iz Zagreba.

Nagrada 'Nada Subotić' za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina pripala je Dei Presečki za ulogu Matiaša Grabancijaša Dijaka u predstavi 'Matiaš Grabancijaš Dijak' u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Dobitnica nagrade 'Nevenka Filipović' za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade je Amanda Prenkaj za ulogu Male Fride u predstavi 'Mala Frida' u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta 'Žar ptica' iz Zagreba.

U konkurenciji za nagrade bilo je 19 predstava hrvatskih kazališta iz prošlogodišnje kazališne produkcije koje je, od 73 pristigle predstave na poziv HDDU, za festival odabrao ovogodišnji izbornik, kazališni, filmski i televizijski glumac Davor Svedružić.

Nagradu Festivalskog vijeća 'Ivo Gregurević' za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dobio je glumac i pjesnik Enes Kišević, a nagradu 'Zvonimir Torjanac' za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca nekadašnji vukovarsko-srijemski župan Matej Janković, za čijeg je mandata i ustanovljen Festival glumca.

Domaćin festivala bili su Grad Vinkovci i prvak Drame splitskog HNK-a Filip Radoš.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!