KNJIŽEVNA TRIBINA

Razotkrivanje s Karl-Markusom Gaussom

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 07.12.2010 13:43
  • Objavljeno 07.12.2010 u 13:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Gost nove tribine Razotkrivanje austrijski je pisac Karl-Markus Gauss koji će predstaviti svoju knjigu 'Europljani u izumiranju' 9. prosinca s početkom u 19 sati u kinu Europa
Fraktura

Fraktura

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fraktura

U vrijeme kada diljem Europe jača antiimigracijski pokret i kada vodeći europski političari proglašavaju smrt multikulturalizma, austrijski esejist i pisac Karl-Markus Gauss u knjizi 'Europljani u izumiranju' istražuje bogatu i raznoliku povijest danas već zaboravljenih europskih manjina.

U jedinstvenom spoju putopisa, kulturne povijesti, živih svjedočanstava i filozofskih refleksija, Karl-Markus Gauss istražuje i podsjeća na sarajevske Sefarde, Kočevske Nijemce, Arbereše, Lužičke Srbe i Aromune, ponovno oživljujući njihove uspomene, ali i upozoravajući na nužnost sjećanja i održavanja raznolikosti. 'Europljani u izumiranju' nisu samo putopisne pripovijetke o europskim manjinama koje su nerijetko nepoznate i samim Europljanima, nego upravo danas postaju putokazom i opomenom da se očuva multietnička i multikulturalna složenost stare i novonastajuće Europe.

Karl-Markus Gauss rođen je u Salzburgu 1954, gdje i danas živi kao autor i izdavač časopisa Literatur und Kritik. Njegove su knjige prevedene na brojne jezike, a dobitnik je i mnogih nagrada kao što su Prix Charles Veillon, Georg-Dehio Preis i Mitteleuropa-Preis. Među knjigama koje je dosad objavio ističu se 'Uništenje Srednje Europe', 'Europski abecedarij' i 'Sa mnom, bez mene'. Za knjigu 'Europljani u izumiranju' dobio je Nagradu Albert Goldstein Austrijskog kulturnog foruma za promicanje suvremene austrijske književnosti u Hrvatskoj.

Tribina Razotkrivanje s Karl-Markusom Gaussom održat će se 9. prosinca s početkom u 19 sati u kinu Europa uz domaćina Srećka Horvata

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi