13. IZDANJE

Raspisan natječaj za fotografski festival Rovinj Photodays

02.12.2019 u 20:55

Bionic
Reading

Međunarodni fotografski festival Rovinj Photodays raspisao je natječaj za svoje trinaesto izdanje, čija se završnica održava od 8. do 10. svibnja iduće godine

Natječaj je počeo u ponedjeljak, a fotografije se mogu slati do 31. siječnja, u sedam službenih kategorija - Arhitektura, Dokumentarna, Moda, Pejzaž, Akt/Tijelo, Portret i Umjetnički koncept.

Prema novim pravilima prijavljuju se fotografije ili serije fotografija nastale u posljednje dvije godine, a uz rad se prilaže kraća biografija i izjava o radu na materinjem i engleskom jeziku. Jedna prijava može biti jedna fotografija ili serija fotografija uz istu temu.

Sve prijave prima organizator te ih prosljeđuje ocjenjivačkom sudu koji okuplja istaknute stručnjake iz regije. To su Ana Frangovska, kustosica Makedonske nacionalne galerije Bruna Kazinoti, modna fotografkinja iz Hrvatske, Una Popović, kustosica Salona Muzeja suvremene umjetnosti u Beogradu Sabina Salomon, kustosica u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Matic Zorman, slovenski fotoreporter.

Na čelu žirija je Hrvoje Slovenc, hrvatski vizualni umjetnik s diplomom fotografije s Yale University School of Art (2010). Njegovi su radovi bili izlagani, među ostalim, u Muzeju nove umjetnosti u Detroitu, Muzeju nacionalne akademije u New Yorku, Art Basela u Švicarskoj, Palači za umjetnost u Belo Horizonteu u Brazilu i Muzeju umjetnosti Bronx.

Imena finalista bit će objavljena na službenoj web stranici te putem medija.

Dobitnik Grand Prixa, odnosno sveukupni pobjednik natječaja, osvojit će novčanu nagradu - dvije tisuće eura, samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Festivala u 2021. godini te vikend boravak u Rovinju u terminu po dogovoru.

Najboljim autorima svake kategorije pripada statua “Kadar” te plaćeni boravak u Rovinju za vrijeme finala od 8. do 10. svibnja, kada će se održati i svečano proglašenje pobjednika.

Odabrane fotografije, kao i do troje nominiranih autora iz svake kategorije, svake su godine predstavljeni u sklopu putujuće izložbe, kataloga, službene web stranice, medijskih objava i svih promotivnih materijala festivala.