TEHNO SAVJETI

Imate hrpu starih fotografija? Evo kako ih možete digitalno pohraniti

07.12.2019 u 07:56

Bionic
Reading

Odlučite li se na skeniranje starih fotografija, na raspolaganju vam je nekoliko rješenja, a sve ovisi o tome koliko ste novca spremni u to investirati

Ako ste odlučili digitalno pohraniti hrpu fotografija koje ste sakupili kroz godine, najjednostavnije i najjeftinije rješenje je provući ih kroz Googleovu aplikaciju PhotoScan. PhotoScan je besplatan na iPhoneu i Androidu, a za njega vam samo treba Google profil, smartfon s kamerom i ponešto slobodnog vremena.

Jeftinija solucija: Google PhotoScan

Ako vam je plan na brzinu skenirati stare fotografije, ne morate posegnuti za skupim rješenjem poput posvećenog skenera. Tko zna - Možda ste došli u goste k rodbini, netko je izvukao hrpu fotografija i sada biste ih htjeli pohraniti, a skener vam nije pri ruci.

Naravno, uvijek možete uslikati fotografiju pomoću aplikacije za fotografiranje, no problem je što time riskirate pojavu neočekivanih sjena, vizualne buke i dobre stare refleksije. Google PhotoScan može reducirati smetnje te vas provesti kroz proces skeniranja. Trik kod ove aplikacije je što skenira fotografije pomoću nekoliko zasebnih snimki te je, ako ih koristite, automatski povezana s vašom kolekcijom u Google Photosima.

Skuplja solucija: Skener

Za ovu ćete opciju, pored nužne kupnje skenera, morati investirati i ponešto vremena. Skeniranje starih fotografija ne svodi se samo na proces skeniranja, već i na vrijeme potrebno za njihovo imenovanje i sortiranje. S druge strane, ova opcija vam daje apsolutnu kontrolu nad cijelim procesom arhiviranja, a ako imate dovoljno vremena - dobro dođe i kao prilika za povratak u prošlost. Pri kupnji skenera samo vodite računa da uzmete ravni (flatbed) skener, s obzirom na to da spomenuti tip ima najmanju šansu oštetiti vaše fotogfrafije.

KUKU LELE

Pobrojali smo četiri načina na koja ćete garantirano uspjeti uništiti svoj laptop

Pogledaj galeriju

Alternativna solucija: platite drugima da skeniraju fotografije

Premda nemamo preporuku ni za jednu kompaniju koja se specijalizira u skeniranje fotografija, jedna stvar je apsolutno najvažnija: birajte lokalne firme. Ne oslanjajte se na međunarodne oglase jer biste u slučaju nezgode mogli ostati bez fotografija.