Digital Cultures

Rad 'Gastarbajteri 2.0' Marte Medvešek najbolji na natječaju poljskog Instituta Adam Mickiewicz

24.09.2018 u 12:32

Bionic
Reading

Hrvatska autorica Marta Medvešek osvojila je prvu nagradu na međunarodnom natječaju poljskog nacionalnog instituta za kulturu za ne-fiktivne narativne audio radove autora iz Srednje i Istočne Europe, s radom "Gastarbajteri 2.0", koji "najuspješnije omogućuje slušateljima da urone u priču".

Cilj natječaja je podizanje svijesti o mogućnostima narativnih audio formi te promocija najzanimljivijih audio producenata iz srednje i istočne europske regije, a u njemu su mogli sudjelovati autori iz Armenije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Estonije, Gruzije, Hrvatske, Letonije, Litve, Mađarske, Moldavije, Poljske, Rusije, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine.

Insitut Adam Mickiewicz, poljski nacionalni institut za kulturu, bio je u potrazi za audio radovima koji najuspješnije omogućuju slušateljima da urone u priču.

Natječaj je organiziran u suradnji s web-platformom Radio Atlas, kao dio popratnih događanja konferencije "Digital Cultures", koja se održava u Varšavi 24. i 25. rujna. Kako, prema uvjerenju organizatora, najzanimljivije priče nastaju u dodiru naizgled nepovezanih područja stvaralaštva, ovogodišnju su konferenciju odlučili posvetiti hibridnim formama u digitalnom svijetu.

Dobitnici prve tri nagrade dobili su poziv za sudjelovanje na konferenciji, na kojoj je svečano predstavljen pobjednički rad zagrebačke autorice Marte Medvešek pod naslovom "Gastarbajteri 2.0", priopćili su organizatori.

Po završetku konferencije, rad će biti dostupan na web-platformi Radio Atlas, koja djeluje kao "engleski dom za audio radove iz cijeloga svijeta". Na stranicama Radio Atlasa posjetitelji tako mogu slušati audio dokumentarce, drame i sound art radove na jezicima koje nužno ne govore i ne razumiju – s engleskim podnaslovima.