IZLOŽBA U MMSU-U

Pulski grafiteri u ratu protiv političara

04.09.2014 u 09:27

Bionic
Reading

U riječkoj galeriji Mali salon večeras je otvorena izložba i predstavljena publikacija kojima se dokumentira rad anonimnih pulskih grafitera čije su političke poruke izazivale pažnju javnosti od 2006. godine kad su se prvi put pojavili.

Na izložbi je predstavljeno desetak grafita, a u publikaciji naslovljenoj, kao i izložba, 'Ovaj zid su očistili radnici čiji se kolektivni ugovor ne poštuje', otisnuto je 20-tak fotografija grafita s pulskih ulica nastalih u razdoblju od 2006. godine do 2012.

Izdavač publikacije je Art radionica Lazareti iz Dubrovnika a organizator manifestacije je Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke.

Prepoznatljivim grafitima izrađenim uz pomoć spreja i šablona anonimni autori se osvrću na političko stanje u Istri, kritiziraju model vladanja bivšeg župana Ivana Jakovčića, upozoravaju na kršenja radničkih prava, gušenja medijskih sloboda te na opće negativne smjerove razvoja hrvatskog društva.

Prvi grafit u nizu dokumentiran u publikaciji i na izložbi je portret Ivana Jakovčića iz 2006. godine s tekstom "Nino, Putine!".

Svoje stajalište anonimni autori izražavaju grafitom iz 2007. godine sa stiliziranom ilustracijom felacija te natpisom "Zid ne trpi cenzuru!".

Među poznatijim graftima su portret Ive Sanadera s tekstom "Tranzicija nema kraja", portret istarskog književnika i znanstvenika Mije Mirkovića, odnosno Mate Balote s pripadajućim tekstom "Ne prodajte zemlju!".

Grafitima su autori davali podršku studentskim prosvjedima, urednicima i novinarima Glasa Istre te radnicima tvrtke izdvojene iz grupacije Uljanik.

Svi grafiti predstavljeni u publikaciji su popraćeni suvremenim novinskim tekstovima koji pojašnjavaju kontekst njihova nastanka.


Većina grafita vrlo brzo nakon nastanka su pulski komunalni redari uklanjali premazivanjem bojom, o čemu govori jedan od grafita po kojem su izložba i publikacija dobile ime, te je i to uklanjanje dokumentirano i otisnuto u knjižici. Objavljen je i jedini intervju s anonimnim autorima grafita.

Izložba ostaje otvorena do 9. rujna.