LITERARNI NOMADI

Pulski festival knjiga i autora

  • Autor: S.F.
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 16:27
  • Objavljeno 20.11.2008 u 15:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svečanim otvaranjem 4. prosinca u 12 sati, u Domu hrvatskih branitelja u Puli počinje četrnaesti po redu Sa(n)jam knjige u Istri, a trajat će do 11. prosinca 2008. godine

Središnji programi ovoga najvećeg autorskog sajma knjiga u Hrvatskoj održavat će se u Domu hrvatskih branitelja. Na Sajmu će izlagati više od 300 hrvatskih nakladnika i nakladnika iz regije. Ovogodišnja je tema Literarni nomadi. Tako će na 14. Sajmu vladati literarni nomadi, književnici i znanstvenici koji ne samo da djeluju u novim sredinama, već su i svojim stvaralaštvom postali dio kulture zemlje koju su odabrali kao svoju novu domovinu, literarno se izražavaju novim jezikom, a u temama i motivima oslonjeni su kako na kulturu iz koje dolaze, tako i na onu u koju su došli. Neki od nomada koji dolaze su češki pisac Jirij Gruša, diplomat i predsjednik svjetskog PEN-a, Kenneth White, škotski pjesnik i teoretičar nomadizma, najprevođeniji bugarski pisac Georgi Gospodinov, poznati suvremeni mađarski pisac rumunjskih korijena Gyorgy Dragoman, Marica Bodrožić, autorica hrvatskih korijena koja piše na njemačkom jeziku i u Njemačkoj je vrlo zapažena, Bora Ćosić i ostali.

Uz gostovanje autora, ovu temu oblikovat će i teorijski skup 'Nomadske (op)sesije', pod vodstvom mladog filozofa Srećka Horvata. Na okruglim stolovima i diskusijama pridružit će mu se i Mihail Ryklin, jedan od najpoznatijih suvremenih ruskih intelektualaca, njemački dramaturg Michael Haerdter, profesor postkolonijalne teorije s Yalea Mokhtar Ghambou te ostali zanimljivi sugovornici. Knjige i autore predstavit će programi: Doručak s autorom i Bertijev program - ljubav na drugi pogled u Kavani Mozart, Suton uz knjigu i Razgovori iza zavjese u Koncertnoj dvorani i Dani knjižničara u Gradskoj knjižnici, a za najizdržljivije, tu su duge festivalske Noći u Cvajneru.

Program Autori iz susjedstva ovogodišnji je novitet Sajma. Po prvi put u Puli zajedno će izlagati nakladnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Od autora će se predstaviti: Ivan Kordić, Mile Stojić i Jasnu Šamić iz Bosne i Hercegovine, Oliver Kujundžić i Vujica Ognjenović iz Crne Gore, Vladimir Arsenijević, Vladislav Bajac, Goran Marković i Teofil Pančić iz Srbije. Novost je i knjižna manifestacija, Festival dječje knjige Monte Librić na kojemu će se s djecom družiti najpoznatiji hrvatski dječji autori: Mladen Kušec, Zvonimir Balog, Helena i Zvonimir Bulaja, Miro Gavran, Maja Glušević, Hrvoje Hitrec, Pajo Kanižaj, Sanja Lovrenčić, Danijel Načinović, Sanja Pilić, Sanja Polak i Melita Rundek.

Vrhunac sajamskih događanja i ove godine će biti dodjela književne nagrade Kiklop, 10. prosinca 2008. godine u hotelu Histria, s početkom u 21 sat. Na 14. Sajmu nagrada Kiklop ima mali jubilej, svoje peto izdanje

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!