'CONSUMED'

Prvi roman Davida Cronenberga

03.05.2014 u 09:57

Bionic
Reading

Poznati filmski režiser David Cronenberg odlučio je objaviti svoj prvi roman u 71. godini života. 'Consumed' na 320 stranica izlazi u nakladi Scribnera, a prati misteriozne avanture dvoje novinara koji istražuju smrt francuskog filozofa

U svojoj dugotrajnoj filmskoj karijeri kanadski režiser David Cronenberg snimio je filmove po književnim djelima, između ostalih, Stephena Kinga, Dona DeLilla, Williama Burroughsa i J. G. Ballarda, a i napisao je brojne scenarije, no nikada i pravi roman. To se promijenilo prošle godine, kada je Cronenberg dovršio svoj romaneskni prvijenac pod naslovom 'Consumed', koji se u sljedećih nekoliko mjeseci pojavljuje na angloameričkom književnom tržištu.

'Consumed' je priča o dvoje novinara, Naomi Seberg i Nathanu Mathu, koji istražuju smrt filozofa i tako nabasaju na veliku svjetsku zavjeru, a Cronenberg se usput bavi i muško-ženskim odnosima, utjecajem medija na društvo i svime što nam donose suvremene komunikacijske tehnologije. Zaplet Cronenbergova romana oni koji su ga već pročitali opisali su kao 'snovit', a radnja je raspršena diljem svijeta - od filmskog festivala u Cannesu preko Budimpešte i Toronta pa sve do Sjeverne Koreje.

Naravno, u 'Consumed' ne bi trebalo nedostajati ni seksa s obzirom na to da novinarka Naomi istražuje seksualne živote francuskih marksista, bračnog para Célestine i Aristidea Arosteguya, koji su zagovarali i prakticirali slobodnu tjelesnu ljubav. Sve je završilo tako da je Aristidea policija optužila da je ubio i pojeo Celestine.


Cronenberg je inače poznat kao majstor horora koji se naročito bave odnosom prema ljudskom tijelu, a slične teme obrađuje i roman 'Consumed'. Osim što ove godine objavljuje svoj prvi roman, David Cronenberg će i na festivalu u Cannesu predstaviti i svoj novi film 'Maps To The Stars', koji se bavi tamnom stranom Hollywooda.

Za 'Consumed' je Cronenberg snimio i odgovarajuće uznemirujući foršpan koji možete pogledati ispod.

Foršpan za prvi roman David Cronenberga 'Consumed'