VRIJEDNA INVESTICIJA

Prvi put nakon izgradnje potpuno obnovljena glavna pozornica varaždinskoga HNK

16.10.2021 u 00:04

Bionic
Reading

Prvi put u 148 godina nakon izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu potpuno je obnovljena glavna pozornica kazališta, a u petak ju je obišao varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj

Varaždinsko kazalište obnavlja se 15 godina, a nakon restauracije Koncertne dvorane obnovljena je i pozornica.

'Uloženo je više od 2,5 milijuna kuna u obnovu svega i ostalo je još samo da se pretapeciraju stolci u gledalištu i da završimo lože i onda će cjelokupni interijer ovog našeg kazališta i ova naša pozornica zaista zasjati u punome sjaju', kazao je Bosilj naglasivši da će Grad Varaždin i dalje pružati podršku HNK-u.

Intendantica Jasna Jakovljević podsjetila je da su daske postavljene na pozornici izrađene od dugovječnog sibirskog bora, a dopremljene su iz Kanade.

Arhitekt i autor izmjena obavljenih na pozornici HNK Vedran Kögl istaknuo je da je riječ o iznimno kvalitetnom drvu u boji koja odgovara upravo kazališnim pozornicama.

Konferencija za medije u HNK Varaždin Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

'Imamo i mekani pod koji je na gumama i olakšava skakanje i plesanje. Napravili smo i podizne platforme koje mogu biti u skoro svakom položaju', izjavio je Kögl izrazivši nadu da će se uskoro urediti i nadstroplje pozornice, čime će priča biti zaokružena.

Intendantica je rekla da se obnova nastavlja te da je odlukom Adris zaklade kazalište dobilo 150 tisuća kuna za obnovu prvog kata, a sredstvima Ministarstva kulture završit će se cijelo gledalište.

Otvorenje glavne pozornice varaždinskog HNK upriličilo se izvedbom monodramatske opere 'Dnevnika Anne Frank' u režiji Ozrena Prohića, a nastupili su sopranistica Marija Lešaja i Orkestar mladih glazbenika, pod umjetničkim vodstvom Matije Fortune i Stjepana Vugera.