ŠVEDSKI OBIČAJI

Prvi Nordijski festival u Zagrebu

13.12.2013 u 09:52

Bionic
Reading

Udruga hrvatsko-švedskog prijateljstva Aurora 13. i 14. prosinca u Zagrebu organizira prvi Nordijski festival, koji će na blagdan Svete Lucije, kada tradicionalno u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i dijelu Finske počinju božićni blagdani, predstaviti Švedsku i njezine običaje u predbožićno i božićno vrijeme

Festival, kojemu je cilj povezati Hrvatsku i skandinavske zemlje kroz međukulturnu razmjenu, koncerte, predavanja, radionice, otvara se u zagrebačkom Etnografskom muzeju proslavom blagdana Svete Lucije. Nastupit će zbor Sv. Lucije studenata skandinavistike zagrebačkog Filozofskog fakulteta te duo Guro i Thomas (Thomas Eriksson i Guro Kvifte Nesheim), koji će održati koncert tradicionalne skandinavske glazbe.

Početak i kraj slavlja Svete Lucije obilježava pjesma 'Luciasangen', poznatija kao 'Santa Lucia' u kojoj se tu sveticu moli da donese svjetlo u najtamnije doba godine. Sv. Luciju simbolizira mlada djevojka u bijeloj haljini s krunom od svijeća na glavi dok njezini pratioci, djevojke i dečki na glavi nose tuljac sa zvijezdama i pjevaju prigodne pjesme držeći svijeće.

U Švedskoj se blagdan sv. Lucije obilježava još od 18. stoljeća, kada je prema julijanskom kalendaru (prema kojem se u Švedskoj i Finskoj računalo vrijeme do 1753.), noć 13. prosinca bila najduža noć u godini.

Posjetitelji Etnografskog muzeja na dar će dobiti knjige o tome kako Šveđani proslavljaju različite blagdane, mali vodič kroz sve što predstavlja Švedsku, te tradicionalnu kuharicu te zemlje, a ponudit će im se tradicionalni švedski kolači lussekatter i pepparkakor te kuhano vino.

Proslava će se nastaviti u klubu Spunk, gdje će nastupiti Guro i Thomas, zagrebački zbor Čipkice i pazinski etno bend Veja.

Za idući dan Udruga također najavljuje nekoliko događaja. Najprije će se održati okrugli stol na temu 'Hrvatska nakon referenduma o braku' o rodnoj i spolnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj i Švedskoj, koji će voditi Marko Jurčić iz Zagreb Pridea, a potom i druženje uz kavu u kafiću 'Jutro' na kojem će biti riječi o švedskoj 'fiki' te o sličnostima i razlikama života u Švedskoj i Hrvatskoj.

Švedska riječ fika gotovo je neprevodiva, a označava odmor tijekom dana koji se najčešće provodi u ugodnom društvu uz kavu i kolačiće. O toj sada već svojevrsnoj društvenoj instituciji, govorit će zagrebački Šveđani i švedski Zagrepčani, njihovi prijatelji i gosti na tradicionalnoj 'fiki', među ostalim i Hanna Kordnejad, Šveđanka na 'privremenom radu' u Zagrebu.

U subotu navečer u klubu Taban održat će se 'Dancing Queen Party', završna priredba Nordijskog festivala u Zagrebu koja će podsjetiti i na najpopularniji švedski bend ABBA, ali se i poigrati sa stereotipima povezanih sa Švedskom.

Ulaz na sve priredbe u okviru festivala je besplatan.