'BACI SE NA POD'

Prvi dugometražni film Nine Violić stiže u kina od 23. lipnja

01.06.2022 u 18:08

Bionic
Reading

Film 'Baci se na pod', dugometražni prvijenac glumice Nine Violić, koji prikazuje posljednje trenutke 'zafrkancije, nježnosti i apsurda' prije rastanka jedne obitelji, od 23. lipnja kreće u hrvatsku kinodistribuciju

Supruga u toj intimnoj drami igra Goran Bogdan, sina debitant Bruno Frketić Bajić, u ulozi tete je Lee Delong, američko-francuska glumica, učiteljica glume, redateljica, spisateljica i voditeljica radionica kazališnog klauna. Osim što potpisuje scenarij i režiju, Violić u filmu tumači jednu od glavnih uloga.

'Otkad se bavim filmom, već 30 godina, fasciniraju me filmovi koje su režirali glumci. John Cassavetes sigurno je redatelj koji je najviše utjecao na moj pogled na film, i to ne samo zato što su glumci kod njega izuzetni i nepredvidljivi, nego zbog toga kako glumac kada režira vidi situaciju', ocijenila je redateljica.

Po njezinim riječima, taj pogled često je intuitivan, subjektivan, često iz pozicije lika, a ne priče te se od kad je prije 10 godina počela razvijati film do njegovog završetka, stalno vraćala na tu izvornu točku i danas je sigurna da su tako stvorili zanimljiv svijet u kojem je igra beskonačna.

Kaže da se nije htjela žanrovski odrediti, ali možda se kroz šalu može reći da je to jedan obiteljski film namijenjen svim vrstama obiteljskih odnosa: i funkcionalnog i nefunkcionalnog i potpuno rasutog.

'Naše macho društvo podrazumijeva ostavljene žene i muškarce koji vode dvostruki život, a iz mojeg iskustva i u krugu ljudi u kojem živim brak napuštaju uglavnom žene, i to ne zato što imaju nekog drugog, nego zato što u većini situacija žele od života više nego njihovi muževi', dodala je.

Nakon hrvatske premijere na Festivalu mediteranskog filma u Splitu premijere će, uz prisustvo ekipe filma, imati na Ljetnoj pozornici Tuškanac (19. lipnja), u Rijeci na ljetnoj pozornici Art-kina Croatia (20. lipnja), u Šibeniku na Tvrđavi Barone (22. lipnja) te u Dubrovniku u ljetnom kinu Slavica (23. lipnja). Potom kreće u službenu kinodistribuciju diljem Hrvatske, a prikazat će se na Pulskom filmskom festivalu te Vukovarskom filmskom festivalu.

Nina Violić, nagrađivana je kazališna, filmska i televizijska glumica, prvakinja drame HNK u Zagrebu, a autorica je i dva zapažena kratkometražna igrana filma 'Odvajanje' (2014.) i 'Janje' (2019.).

Na filmu su surađivali brojni istaknuti hrvatski profesionalci: direktor fotografije je Vanja Černjul, član Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, pjesmu iz filma potpisuje i izvode The Beat Fleet (TBF), dok je skladatelj Filip Šovagović.

Producent je Spiritus movens, u koprodukciji s Terminal 3, MP filmskom produkcijom, Zagreb filmom, Propeler Filmom i Antitalentom.