'OPASNE VEZE'

Prva baletna premijera u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara

Opasne veze

Opasne veze

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Ljubljana i Slovenskog narodnog gledališča Maribor, neobarokni balet 'Opasne veze' u koreografiji i režiji Valentine Turcu i Lea Mujića premijerno će biti izveden u sklopu Vip programa Igara, 20. kolovoza na Boškovićevoj poljani

Subverzivan i kontroverzan, roman 'Opasne veze' Pierra Choderlosa de Laclosa po kojemu nastaje ovaj balet, predstavlja kritiku francuske aristokracije 18. stoljeća, naslonjenu na monarhiju i ancien régime. U njemu autor pripovjeda o okrutnoj igri zavođenja i osvajanja i izlaže demonske likove kojima suprostavlja tankoćutni svijet kreposne Madame de Tourvel.

Roman je u 20. stoljeću doživio svoju filmsku i kazališnu 'renesansu', pa je nastalo mnogo filmskih produkcija 'Opasnih veza', no jedna od najpoznatijih svakako je ona u režiji Stephena Frearsa u kojoj su uloge ostvarili Glenn Close kao markiza, John Malkovich kao Valmont i Michelle Pfeiffer kao Madame de Tourvel.

Režiju i koreografiju ove baletne premijere, prve u povijesti Igara, potpisuju Valentina Turcu, učenica Mauricea Béjarta ovjenčana brojnim nagradama, i Leo Mujić, diljem Europe jednako tražen koreograf i plesač, kojeg je hrvatska publika dobro upamtila baletom 'Ana Karenjina', premijerno prikazanom ove zime u zagrebačkom HNK za koji Mujić potpisuje koreografiju.

Ovaj dvojac potpisuje i izbor glazbe na koju nastaju 'Opasne veze', a to su Georg F. Händel, Johann S. Bach, Antonio Vivaldi i drugih majstori baroka. Kostimograf je Alan Hranitelj, scenograf Ivan Kirinčić, oblikovatelj svjetla Alexandar Čavlek, Anton Bogov je u ulozi Vicomtea de Valmonta, Jelena Lečić kao Marquise de Merteuil i Catarina de Meneses kao Madame de Tourvel.

Ostale uloge ostvaruju članovi baletnog ansambla SNG-a Maribor.

Praizvedba baleta 'Opasne veze' je na programu Igara 20. kolovoza, uz dodatne izvedbe 21. i 22. kolovoza, a zatim će biti izveden na Križankama na Festivalu Ljubljana 28. kolovoza te 7. studenog u SNG-u Maribor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!