NACISTIČKI PLIJEN

Pronađeno još 60 slika kod vlasnika otuđenih umjetnina

13.02.2014 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon što je u njegovu stanu u Muenchenu nađeno više od 1.400 vrijednih umjetničkih djela, u austrijskoj rezidenciji Corneliusa Gurlitta pronađeno je dodatnih 60 slika, među kojima i radovi Picassa, Renoira i Moneta

Glasnogovornik Corneliusa Gurlitta rekao je da su radovi pronađeni u Gurlittovoj kući u Salzburgu te se trenutačno istražuje je li neki od njih dio nacističkog plijena, piše Guardian.

Nakon prve inspekcije nema dokaza da su novootkrivena djela dio nacističke ostavštine, nisu ukradena židovskim obiteljima niti su kupljena po iznimno niskim cijenama.

Među šezdesetak nedavno pronađenih radova djela su Moneta, Renoira i Picassa.

Vijest o Corneliusu Gurlittu i njegovoj zbirci koja broji više od 1.400 vrijednih radova u medije je dospjela lani, iako je policija podatke imala već dvije godine ranije.

Gurlitt je zbirku naslijedio od svog oca, poznatoga kolekcionara Hildebranda Gurlitta koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata surađivao s nacistima te su brojna djela dio nacističkog plijena, oduzeta Židovima.

U zbirci su radovi Picassa, Matissea, Chagalla, Dixa i Liebermanna.

Gurlitt je zanijekao da je ikoje djelo nabavljeno nezakonito.

Kazao je da je njegov otac kupovao umjetnine uglavnom iz muzeja ili posrednika umjetninama, a ne od privatnih vlasnika te da je s nacistima surađivao samo kako bi pojedine radove spasio od uništenja, poput djela ekspresionizma, dadaizma, nadrealizma i kubizma, pravaca koje je Adolf Hitler nazvao 'izopačenima'.