KULTNI SASTAV

Promocija knjige o novovalnom bendu Luna

06.02.2018 u 14:31

Bionic
Reading

U Zagrebu će uskoro biti predstavljena biografska knjiga o kultnom novovalnom bendu Luna. Na promociji će sudjelovati sva tri autora Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać iz beogradske udruge Društvo ljubitelja popularne kulture, a razgovor s autorima će voditi Vlatko Fras (ex-Start, Polet…)

Novosadska grupa Luna je postojala dvije godine: od jeseni 1981. do jeseni 1983. Slobodan Tišma, Zoran Bulatović, Ivan Fece Firči i Jasmina Mitrušić su za to vrijeme održali 15 koncerata i izdali jedan album. Njihova ploča Nestvarne stvari objavljena 1984. u 920 primjeraka za mariborski Helidon, danas na aukcijskim stranicama dostiže rekordne cijene.  Osim nastupa na Exitu 2004., grupa se više nikad nije okupila. Sve do prošle godine.   Tada je svjetlo dana ugledala monografija o ovom čudesnom četvercu. Okosnicu knjige Ogledala Lune na 380 strana čine intervjui s Minom, Firčijem, Baletom i Tišmom, te s 20 Luninih suradnika, poklonika i prijatelja. Većina od oko 250 fotografija, uglavnom s nabujale novosadske novovalne scene, nikad ranije nije objavljena, stoji u priopćenju.

Posebna poglavlja knjige Ogledala Lune su tekstovi pjesama, citati iz recenzija, izvještaja i intervjua, stripovi inspirirani Lunom… Poklon uz knjigu je remasterirani CD album Nestvarne stvari. Tim povodom je i Luna nakon 13 godina prekinula 'zaglušujuću tišinu' (Dragan Kremer), te na novosadskoj i beogradskoj promociji održala koncerte. U oba slučaja, ulaznice su bile razgrabljene za nekoliko sati, a legendarni kvartet čudesnom svirkom potvrdio svoj kultni status. Ogledala Lune je pola godine u knjižarama u Srbiji bila najprodavanija domaća biografska r’n’r biografija, a njeno pojavljivanje su neki kritičari uvrstili u najvažnije događaje srpske glazbene scene prošle godine.  

Predrag Popović i Saša Rakezić su Lunu pratili početkom 80-ih za Džuboks, Goran Tarlać grupu nikada nije gledao. U godini kada je kultna ploča Nestvarne stvarinečujno proslavila 30. rođendan, njih trojica su počeli bilježiti razgovore s nekadašnjim članovima ovog benda. Kockice su se uskoro počele slagati i pitanja – tko i kako je radio pjesme, odakle su došle i gdje su odletjele – počela su dobivati uzbudljive i neočekivane odgovore. Nakon trogodišnjeg istraživanja, 70 sati intervjua, velike potrage za starim fotografijama, izgubljenim snimcima, zaboravljenim imenima i datumima, pred nama je svjedočanstvo o meteorskom usponu i izgaranju jednog velikog benda. Grupe čije je stvaralaštvo do danas ostalo neusporedivo s bilo čim u bivšoj i sadašnjim zemljama.  

Tematski okvir Ogledala Lune nisu samo dvije godine grupe, već životi njenih članova prije i poslije toga. Nakon dvogodišnjeg djelovanja, razbacale su ih razne oluje: Tišma se vratio pisanju, čija je kruna bila Ninova nagrada 2011. godine, Mina se posvetila klasičnoj glazbi, komponiranju i pedagogiji. Nakon što su po 10-15 godina proveli u New Yorku, gdje su s gradilišta stigli i do svirki u CBGB-u, Bale danas živi u gradiću Alberobelo na jugu Italije i bavi se glazbom i kazalištem, dok se Firči vratio u rodni grad, gdje je osnovao Firchie Think Tank studio.  

Nakon monografije nekadašnjeg Džuboksovog urednika Branka Vukojevića Kako je bio rokenrol (2005.), ovo je drugo, ali ne i posljednje izdanje Društva ljubitelja popularne kulture, udruženja prijatelja iz Beograda najpoznatijeg po pokretanju web magazina Popboks 2004. godine.  

Promocija knjige će se održati u ponedjeljak 12. veljače s početkom u 18 sati, u glazbenoj knjižari Rockmark, Berislavićeva 13.