trodnevni program

Projekcije filmova, pitching forum, radionice i izložba za Međunarodni dan animacije

22.10.2019 u 10:16

Bionic
Reading

ASIFA Hrvatske ove godine priređuje 18. Međunarodni dan animacije, manifestaciju koja će u tri grada – Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku – publici ponuditi projekcije domaćih filmova i razgovore s njihovim autorima, pitching forum, radionice i izložbu

Međunarodni dan animacije obilježava se, u organizaciji Međunarodnog udruženjg za animirani film – ASIFA, 28. listopada u pedesetak država svijeta, u čast prve projekcije animiranog filma u kinu u Parizu.

ASIFA Hrvatske ove godine organizira bogat trodnevni program koji počinje u zagrebačkom kinu Tuškanac 25. listopada, gdje će se prikazivati recentni hrvatski kratki animirani filmovi, u nekoliko blokova i tri natjecateljske kategorije. Članovi ovogodišnjeg stručnog žirija su prošlogodišnji nagrađeni autori Petra Zlonoga, Jelena Oroz i Andrej Rehak.

U katergoriji studentskog filma prikazat će se filmovi 'Odrasti u malo drvo' Noemi Ribić, 'Osmijeh' Mateje Kovač, 'I'm not feeling very well' Sunčane Brkulj, 'Izvan sebe' Stelle Hartman, 'Zagubljena sjećanja' Ivane Radić i drugi. Profesionalni filmovi koji će biti prikazani su, između ostalih, 'Mačka je uvijek ženska' Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, 'Neobična kupka gospodina Otmara' Nike Radasa, 'Motivi' Danijela Žeželja i 'Albatros' Nenada Jankovića. Od dječjih filmova, u konkurenciji su 'Balada o fruli i ogrlici' Martina Babića, 'Florigami' Ive Ćirić, 'Profesor Baltazar – Augustova treća sreća' Borisa Kolara i drugi.

U subotu će se održati ASIFA Pitching Forum, program posvećen poticanju razvoja kratkog animiranog filma. U pitching dijelu foruma, pet finalista prezentirat će svoje projekte pred stručnim timom i publikom, a prezentacijama će prethoditi trening pitchinga. U speed dating dijelu foruma, svaki će finalist imati priliku podrobnije predstaviti sebe i projekt – u kratkom razgovoru 'jedan na jedan' – svakome od stručnjaka pojedinačno. Članovi tima stručnjaka su Martina Meštrović, Daniel Šuljić i Matija Pisačić, a moderator foruma bit će Draško Ivezić.

Animatorica Petra Balekić održat će u nedjelju 27. listopada radionicu animacije 'Moj čud(es)ni ljubimac', a najmlađima je namijenjena i projekcija 'Čudesne šume', prvog domaćeg dugometražnog animiranog filma, svojevrsnog homagea njegovom nedavno preminulom autoru Milanu Blažekoviću.

U foajeu kina Tuškanac bit će postavljena izložba radova animatora, redatelja, scenarista, karikaturista, illustratora i scenografa Borisa Kolara, kome je pripala ovogodišnja ASIFA-ina nagrada za životno djelo.

U Varaždinu se međunarodni dan animacije, u organizaciji festivala VAFI&RAFI, obilježava 27. listopada u kinu Gaj, a u Šibeniku, 28. listopada u Gradskoj knjižnici, u organizaciji udruge Supertoon.