KULTNI FILM NA UDARU KRITIKE

'Prohujalo s vihorom' vraćen na HBO s upozorenjem da negira strahote ropstva

25.06.2020 u 14:48

Bionic
Reading

Nakon što je kultni film 'Prohujalo s vihorom' uklonjen s platforme HBO Max, sada je ponovno dostupan, no uz dva edukativna videa i upozorenjem da negira strahote robovlasništva.

Film 'Prohujalo s vihorom', koji je nedavno uklonjen sa streaming platforme HBO Max u jeku prosvjeda zbog rasne diskriminacije u SAD-u, zbog rasističkih i zastarjelih prikaza američkog juga i romantiziranja robovlasništva, vraćen je na platformu uz upozorenje, piše Guardian.

Sada ga prate dva videa koja objašnjavaju njegov povijesni kontekst. U prvom, filmologinja Jacqueline Stewart priča o tome zašto bi se taj film trebao pogledati u originalnoj verziji, bez cenzure no uz poznavanje konteksta i konstruktivnu raspravu.

Drugi edukativni film jest snimka panel diskusije 'Kompleksno nasljeđe filma 'Prohujalo s vihorom'' koja se održala na TCM Classic Film Festivalu prošle godine.

Stewart u svom segmentu objašnjava da iako je 'Prohujalo s vihorom' jedan od najpopularnijih filmova svih vremena, zbog stereotipnog prikaza Afroamerikanaca kritiziran je još od samih početaka produkcije.

'Producent filma David O. Selznick, bio je dobro upoznat s kritikama i primjedbama koje su dolazile iz crnačkog dijela publike i iako ih je pokušao uvjeriti da će film uvažiti njihove zahtjeve, 'Prohujalo s vihorom' ipak prikazuje predratni američki Jug kao idilično, prekrasno mjesto, bez spomena brutalnog robovlasničkog sustava na kojem je izgrađen', rekla je Stewart.

U filmu nastalom prema istoimenom romanu Margaret Mitchell glume Vivian Leigh, Clark Gable i Hattie McDaniel, koja je za ulogu kućne spremačice dobila Oscara za najbolju sporednu ulogu. Radnja se zbiva tijekom američkog Građanskog rata te prati priču Scarlett O'Hara (Leigh), kćerke vlasnika plantaže pamuka.

  • +4
Prohujalo s vihorom Izvor: Profimedia / Autor: M.G.M - Album / Album / Profimedia