središte Manhattana

New York će ukloniti Rooseveltov kip jer je rasistički. Trump se protivi: Ne činite to!

22.06.2020 u 16:42

Bionic
Reading

Grad New York objavio je u ponedjeljak da će ukloniti kip 26. američkog predsjednika Theodorea Roosevelta u središtu Manhattana zbog njegovih stajališta koja se smatraju kolonizatorskim i rasističkim, čemu se usprotivio predsjednik Donald Trump

Odluka je donesena u trenutku kada se u SAD-u, nakon smrti crnca Georgea Floyda, preispituje rasizam i vodi rasprava o spomenicima koji veličaju robovlasničko nasljeđe zemlje.

Brončani Rooseveltov kip, koji već 80 godina dočekuje posjetitelje na ulazu u Američki prirodoslovni muzej, prikazuje bivšeg predsjednika, koji je bio guverner države New York prije nego je ušao u Bijelu kuću, kako sjedi na konju uz kojeg stoje crnac i Indijanac.

Spomenik je „već dugo predmet kontroverzi zbog svoje hijerarhijske strukture”, objasnio je muzej u priopćenju u nedjelju navečer.

„Mnogi među nama smatraju da je prikaz Afrikanca i Indijanca i njihov položaj na tom spomeniku rasistički”.

Grad New York pozitivno je odgovorio na zahtjev muzeja da se kip ukloni jer „eksplicitno predstavlja crnce i Indijance kao porobljene i rasno inferiorne”, priopćio je gradonačelnik Bill de Blasio.

Na internetskoj stranici muzeja navodi se da se Roosevelta smatralo progresivcem koji se zauzimao za zaštitu okoliša, ali i da je imao i rasistička stajališta.

Jedan od njegovih potomaka, Theodore Roosevelt IV., kazao je da podržava tu odluku.

Kazao je da spomenik ne predstavlja Rooseveltovo nasljeđe i da je vrijeme da ga se ukloni.

Trump je odluku kritizirao, ocijenivši da je smiješna. „Ne činite to!”, objavio je na Twitteru u noći na ponedjeljak.

Trump je nedavno zatražio da se uhiti prosvjednike koji su u Washingtonu srušili kip konfederacijskog generala Alberta Pikea.