SAJAM KNJIGA U LEIPZIGU

Programi u režiji Nenada Popovića i Alide Bremer

28.02.2009 u 08:31

Bionic
Reading

Na ovogodišnji Sajam knjiga u Leipzigu hrvatski pisci bit će predstavljeni u dvama odvojenim programima, jednom koji na poziv Ministarstva kulture potpisuje Nenad Popović te drugom koji je osmislila koordinatorica lanjskog nastupa Alida Bremer

Budući da Ministarstvo kulture ove godine nije prihvatilo zahtjev prošlogodišnjih koordinatora nastupa Alide Bremer i udruge Kurs za nastavak lanjskog koncepta, oni će u Leipzigu od 12. do 15. ožujka svoj program predstaviti na račun sajma i Zaklade Robert Bosch. Uz predstavljanje zagrebačke Bookse, u Leipzig organiziraju dolazak te predstavljanje hrvatskih i pisaca iz regije. Dovode makedonske pisce Nikolu Madžirova i Lidiju Dimovsku, bosanskog Jasmina Imamovića i Asmira Kujovića te Ariana Leku iz Albanije i Jovana Nikolaidisa iz Crne Gore.
Udruga Kurs u Leipzigu će organizirati mali štand i izložbu fotografija hrvatsko-američkog fotografa Marija Novaka, čija je monografija o Hrvatskoj 2008. nagrađena u Americi kao jedna od tri najljepše knjige na svijetu.

Uz pomoć projekta Traduki njemački pisac Clemens Meyer predstavit će roman 'Igrači' Ede Popovića što je treći roman ovog autora na njemačkom jeziku, a uz pomoć istog projekta preveden je i roman Velibora Čolića 'Kod Alberta'.

U Leipzigu će se još predstaviti pjesnik Marko Pogačar, Ivana Sajko, a u Forumu International bit će predstavljena antologija hrvatske drame 'Eine verdammt glückliche Familie' koju je uredio Walter Kootz, a koja je kao osma knjiga po redu objavljena u seriji 'Hrvatska književnost sadašnjice: Projekt Alide Bremer i KulturKontakta Austria'. U ovoj antologiji su prijevodi drama Nine Mitrović, Tene Štivičić, Mate Matišića, Dubravka Mihanovića i Ivana Vidića, a antologiju i navedenu seriju knjiga će predstaviti Annemarie Türk iz KulturKontakta.

Podsjetimo da prema pisanju Jutarnjeg lista u organizaciji Ministarstva kulture RH u Leipzig na sajam idu Robert Perišić, Dalibor Šimpraga, Filip Šovagović, Veljko Barbieri, Slavko Goldstein, Slobodan Šnajder, Daša Drndić, Ivo Goldstein, Slađana Bukovac te Damir Karakaš. Program bi trebao biti predstavljen u Ministarstvu kulture.