NOVO ISTRAŽIVANJE

Problemi sa sluhom oblikovali su Beethovenove skladbe

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.01.2015 13:11
  • Objavljeno 06.01.2015 u 13:11
Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Josef Karl Stieler

Bolest srednjeg uha i postepeni gubitak sluha utjecali su na kompozicije Ludwiga van Beethovena, tvrde stručnjaci

U dobi od 30 godina kod Ludwiga van Beethovena pojavila se bolest srednjeg uha koja je postepeno napredovala te u konačnici rezultirala gluhoćom.

Kada mu se sluh tek počeo pogoršavati, preferirao je niže i srednje tonove u svojim kompozicijama.

Nakon što je postao u potpunosti gluh ponovno je počeo koristiti visoke note, tvrde stručnjaci sa Sveučilišta u Amsterdamu.

Prema njihovim tvrdnjama, novo otkriće objašnjava zašto se Beethovenova glazba dijeli na tri razdoblja. Rane skladbe, u razdoblju kada nije imao problem sa sluhom (1798-1800) obiluju visokim tonovima, nakon 1810, u srednjem razdoblju stvaralaštva visoki tonovi bitno su smanjeni, da bi se ponovno vratili 1825, kada su među ostalim nastali Opus 127: Gudački kvartet br. 12 i Opus 132: Gudački kvartet br. 15.

Autor istraživanja Edoardo Saccenti kazao je da rezultati sugeriraju da je s pogoršanjem sluha Beethoven koristio niže tonove koje je mogao bolje čuti. Nakon što je u potpunosti izgubio sluh, vratio se počecima i visokim tonovima, a glazbu doživljavao samo u svojoj nutrini.

Ipak, stručnjaci priznaju da zaključci nisu konačni budući da je istraživanje obuhvatilo tek dio Beethovenovih skladbi. Za konačni rezultat bit će potrebna cjelovita analiza Beethovenova stvaralaštva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi