Global Children's Designathon

Problem nedostatka pitke vode? Evo koja su rješenja smislila djeca

15.11.2017 u 14:33

Bionic
Reading

Dizajn centar Zagreb drugu je godinu zaredom organizirao radionicu Global Children's Designathon za djecu od 7 do 12 godina. Uz stručno mentorstvo 33 djece je 11. studenoga u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, zajedno sa još 500-tinjak vršnjaka diljem svijeta, kreiralo inovativna rješenja za štednju pitke vode, njezino zagađenje ili nestašicu

Među prototipovima koje su djeca izradila metodom design thinkinga bio je i uređaj na principu vakuuma, koji u uvjetima nestašice vodu ispumpava na površinu, zatim uređaj koji se penje na uzvisine i tijekom hladnih noći putem guste mrežice skuplja vodenu paru iz oblaka, čije kapi kroz cijevi klize u spremnik. Ujutro se ovaj robot sam spušta u selo gdje vodu transportira ljudima kojima treba. Tu je i cvijet-senzor koji se pričvrsti na slavinu, a kojemu simbolički opadaju latice i koji umire kad trošenje vode pređe određenu granicu.

  • +5
Global Children's Designathon Zagreb 2017 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: M. Gašparović

Mali su polaznici radionice svoje prototipove izložili pred panelom stručnjaka sastavljenim od pedagoga i sociologa Borisa Jokića, pokretača nekoliko tehnoloških start-upa Vlatkom Škaricom i predsjednicom Hrvatskog dizajnerskog društva Mašom Milovac.

Mentori su im ove godine bili produkt dizajnerica Ivana Fabrio, arhitektica Mia Roth Čerina, arhitekt Roberto Vdović, produkt dizajner Vedran Kasap, arhitektica Morana Pap te dizajnerica i kustosica Nika Pavlinek.

Radionica Global Children's Designathon Zagreb 2017 održala se je u organizaciji Dizajn centar Zagreb, a u partnerskoj suradnji s MSU Muzejem suveremene umjetnosti Zagreb i