'DUHOVIT I DIREKTAN KRITIČAR'

Priznanje za životno djelo Borisu Senkeru

12.06.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Boris Senker dobitnik je Demetrove nagrade za životno djelo Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa za 2014.


Svečana dodjela bit će u petak 13. lipnja u dvorani Društva hrvatskih književnika (Trg bana Jelačića 7/I., Zagreb) kao zadnja točka dnevnog reda godišnje skupštine HDKKT. Skupština počinje u 18 sati, a svečano uručenje nagrade u 19 sati.

Boris Senker je posebna pojava u našoj teatrologiji i kritici: duhovit, direktan i pametan kritičar. Senker je jedini imao dovoljno znanja, ali i ljudske širine da mentorira i one koji su drugačiji od njegova osobna usmjerenja.

I tako je, otvarajući vrata različitim ljudima, žrtvujući vlastito vrijeme, dobrohotno dijeleći svoje znanje s drugima, obogatio prostor hrvatske teatrologije', napisala je u obrazloženju Sanja Nikačević, predsjednica HDKKT-a.

Rođen je u Zagrebu 1947. Gimnaziju je pohađao u Puli; maturirao 1966. Komparativnu književnost i anglistiku studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u kojem je 1971. diplomirao, a 1982. doktorirao obranivši disertaciju o kazališnom radu Milana Begovića

U novinama, časopisima, enciklopedijama i leksikonima od 1970. objavljuje prijevode, recenzije, članke, eseje i studije, uglavnom o kazalištu i dramskoj književnosti dvadesetoga stoljeća.

Bio je sudionik niza teatroloških i slavističkih savjetovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a u trojcu pa dvojcu s Ninom Škrabeom i Tahirom Mujičićem napisao je dvadesetak tekstova za kazalište koje su s uspjehom izvodile kazališne institucije i glumačke družine, napose Gradsko kazalište Komedija, Zagrebačko kazalište mladih i Glumačka družina Histrion.

Redoviti je član HAZU-a od 2012.