LIJEPA OBLJETNICA

Pričigin ove godine deseti put pred splitskom publikom

29.03.2016 u 12:10

Bionic
Reading

Splitski festival pričanja priča Pričigin ove će godine održati svoje deseto izdanje, a kako sami kažu, malu svetkovinu pripovijedanja, slušanja i dobre volje ne pohodi se radi hvaljenja na društvenim mrežama ili nekog prestiža. I ove godine, u znaku proslave obljetnice tu su da bi donijeli priče drugačije od onih kakve nam kojekakvi likovi pričaju svaki dan i sa svih strana

Jubilarni deseti festival Pričigin održat će se od 29. ožujka do 2. travnja na različitim lokacijama u Splitu. U utorak je otvaranje u amfiteatru Doma mladih koje će voditi osnivači Petar Filipić i Renato Baretić.

Pričigin je festival pričanja na zadanu temu bez čitanja i pomaganja iz bilježaka. U deset uspješnih godina na 125 događanja festival je imao 382 pričalaca, od toga ih je čak 50 iz inozemstva pred 22.500 gledatelja.

Drugi dan festivala počinje Spikingom, zagrebačkom večeri pričanja priča koja je nastala po uzoru na ovaj festival, a vodi je urednik Kruno Lokotar. U srijedu je na programu i autorska večer poznatog dječjeg spisatelja Mire Gavrana na temu 'I u drami ima komičnih priča'. U četvrtak u programu 'Lijepa vaša' nastupit će spisatelji okolnih država te će ponovno nastupiti Rumena Bužarovska, makedonska spisateljica koja se proslavila knjigom 'Osmica'. Na 'Repiginu' nastupit će Vojko Vrućina, Ivo Sivo(Dječaci), Scriptor Jantar i Kali(Oni), Žuvi i Phlagma(beatbox) dok će moderator biti Saša Antić iz TBF-a. Poslije njih u kavani hotela nastupaju Nikolići na temu 'Poso - kuća, kuća - poso…' Posljednji dan snimit će se Decenijske fotografije, a zatim se tradicionalno održava 'Pričigin narodu' u kojem mogu i publika i pripovjedači pričati na temu 'Priče o sreći'. Među ostalim sudionicima su književnik i novinar Ante Tomić, Boris Dežulović, spisatelji Ivica Ivanišević i Damir Duplančić Dupla i drugi.

Također se održava i 'Dječje Pričiginovo', natjecanje u kojem se osnovnoškolci natječu za pobjedu kojom dalje nastupaju na festivalu. Prošle je godine pobijedila Antea Jerčić s pričom 'De Bera!' iz Osnovne škole Pučišća, a za imena ovogodišnjih pobjednika morat ćete pričekati do završnoga dana kada će se održati dječji program pričanja na čakavštini, PriČAgin.

Ovaj festival postao je toliko popularan da je i u Zagreb morao doći. Spisatelj Kruno Lokotar osnovao je takozvani Spiking, večeri storytellinga