DANCE EUROPE

Prestižne nominacije za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 09.11.2018 17:57
  • Objavljeno 09.11.2018 u 17:57
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Ercegović

Jedan od najrelevantijih časopisa za plesnu umjetnost, 'Dance Europe', objavio je godišnje nominacije za nagradu Critic’s Choice. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu nominirano je u dvije kategorije: za Najbolju baletnu premijeru u 2018. godini i Izvanrednu izvedbu muškog plesača

U kategoriji Najbolja baletna premijera u 2018. godini nominirana je 'Smrt u Veneciji' u koreografiji i režiji Valentine Turcu, a Takuya Sumitomo nominiran je u kategoriji Izvanredna izvedba muškog plesača za ulogu Gustava von Aschenbacha u istome baletu.

'Velika je čast za kazalište biti u tako prestižnom društvu. Riječ je o iznimno značajnoj nominaciji koja potvrđuje ugled našeg kazališta te velike umjetničke sposobnosti svih naših plesača. Predstava 'Smrt u Veneciji' tako ulazi u red onih europskih kazališnih ostvarenja koja se nameću svojom estetikom te onim umjetničkim kvalitetama što privlače gledatelje u brojnim europskim kulturnim centrima', ističe intendantica zagrebačkog HNK, Dubravka Vrgoč.

Balet 'Smrt u Veneciji', nastao po poznatoj noveli nobelovca Thomasa Manna i na glazbu Gustava Mahlera, posve je nova plesna interpretacija Mannovog literarnog majstorstva koje je široku popularnost steklo zahvaljujući kultnom Viscontijevom istoimenom filmu iz 1971. godine.

Od svoje premijere u zagrebačkom HNK-u, balet 'Smrt u Veneciji' plijeni publiku svojom strašću i nabijenom energijom emocija, dok je istovremeno nježno, poetično i protkano filozofskim razmišljanjima. Valentina Turcu uspjela je ispričati nježnu i snažnu priču o moralnim dvojbama, ljubavi, strasti, strahu i sudbini koju nije moguće izbjeći.

  • +7
  • +4

HNK Smrt u Veneciji

Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Ercegović

Balet 'Smrt u Veneciji' nastao je u koprodukciji s SNG Mariborom, čija se premijera održava 9.11.2018, a Takuya Sumitomo nastupit će i tamo u ulozi Gustava Von Aschenbacha.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!