'JA SAM LEGENDA'

Preminuo veliki ZF pisac Richard Matheson

25.06.2013 u 11:50

Bionic
Reading

Udruženje pisaca, čiji je Matheson bio član, nije napisalo uzrok smrti niti kada je preminuo

Richard Matheson je bio inspiracija mnogim značajnim autorima horora i znanstvene fantastike u drugoj polovini 20. stoljeća, između ostalih Stephenu Kingu i Stevenu Spielbergu, za čiji je prvi film 'Dvoboj' Matheson napisao scenarij.

'Njegova originalna i ironična mašta stvorila je neka od najvažnijih djela znanstvene fantastike, a meni je omogućila da se probijem. Njegove epizode 'Zone sumraka' su mi omiljene, a nedavno smo ponovo surađivali. On je za mene u istoj kategoriji kao i Ray Bradbury i Isaac Asimov', rekao je Spielberg.

Tijekom sedam desetljeća karijere zaslužan je za više od 80 filmskih i televizijskih djela, a osim 'Zone sumraka', u kojoj je zaslužan za neke od kultnih epizoda, pisao je i za 'Zvjezdane staze'.


Njegov najpoznatiji roman 'Ja sam legenda' čak je triput adaptiran za veliko platno – 1964. godine kao 'Posljednji čovjek na zemlji' s Vincentom Priceom, 1971. 'Omega man' sa Charltonom Hestonom i najnoviji 'Ja sam legenda' s Willom Smithom iz 2007. godine.

Četverostruki je dobitnik priznanja World Fantasy Award, kao i nagrade Bram Stoker za najbolju zbirku horor priča, među kojima je i 'Ja sam legenda'.

'Pisao sam roman 'Ja sam legenda' nakon što sam vidio 'Drakulu'. Pomislio sam da je to baš strašno, ali da bi strašnije bilo kada bi cijeli svijet nastanjivali vampiri', rekao je Matheson jednom prilikom.

Scena iz kultne epizode 'Zone sumraka' s Williamom Shatnerom i gremlinom